Радојичић: “Топлана” има све дозволе за рад

Срна
Радојичић: “Топлана” има све дозволе за рад

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да нова бањалучка Топлана има све дозволе за рад, укључујући еколошку, и да је њен рад потпуно легалан.

Радојичић је подсјетио да је на свечаности, када је званично почео рад “Топлане”, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила званично дозволу за рад.

“жТопланаж има све дозволе, укључујући грађевинску, употребну и еколошку. Било је више пријава грађана по различитим основама, оне су инспекцијски провјераване и рад ове јавне службе које је преузела гријање града од фебруара је у потпуности легалан”, рекао је Радојичић на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Градске управе за протекле двије године.

Он је рекао да се грађевинска дозвола може добити на увид, додавши да су то јавни документи.

“Све што је у овом пројекту рађено, рађено је примјерно, за шта смо добили и свјетско признање јер је ријеч о пројекту који је технички, правно и финансијски био врло комплексан и захтјеван, и реализован за примјер. Људи нам из свијета долазе да питају како је пројекат реализован”, навео је Радојичић.

Говорећи о земљишту на којем је “Топлана” изграђена, Радојичић је рекао да су комплетне процедуре спроведене, одлуке Владе Републике Српске и остале, те да су лицима која су на тој локацији имала, односно имају одређене честице приватне земље, понуђене замјенске локације.

“До њих је да се опредијеле коју од замјенских локација за земљиште траже или не, са некима је потпуно завршен посао и Скупштина града је донијела одлуку, други треба да се опредијеле за замјенске локације”, рекао је Радојичић.

Одговарајући на питање о поскупљењу огревног дрвета у Бањалуци и да ли се оно може довести у везу са новом “Топланом”, Радојичић је изразио сумњу да је то резултат рада еко-топлане у Бањалуци и додао да је то питање за шумопрерађиваче и да се не веже за град Бањалука.

“Још прошле године, прије еко-топлане, било је поремећаја у цијени пелета на тржишту, то се пребацивало на рачун неког ко је покушао монополистички да то уреди из ФБиХ. На крају крајева, набавка дрвета за еко-топлану није утицала на цијену глобалног тржишта”, рекао је Радојичић.

Говорећи о топловодној мрежи у Бањалуци, он је рекао да је она јавно власништво, да није власништво нове топлане и да није била власништво ни старе топлане.

“Уговором о оснивању новог друштва предвиђено је да субјект који врши услугу гријања, а то је предузеће жЕко-топланеж, између осталог, инвестира и у топловодну мрежу, с тим што то не ослобађа град инвестирања. Ми смо предвидјели кроз буџет, пошто се ради о нашем власништву, и за наредну годину улагање средстава у модернизацију топловодне мреже јер је у јако лошем стању, укључујући модернизацију подстаница, пумпи и осталог, у шта је жЕко-топланаж већ уложила значајна средства”, рекао је Радојичић.

Одговарајући на питање какав је његов и став Градске управе о изградњи хидроцентрале на Врбасу, Радојичић је рекао да одлуке доносе републички нивои власти и да је град спровео процес испитивања свих субјеката који су евентуално заинтересовани за то, те да је добио подијељена мишљења.

“Од субјеката који су се изјашњавали имамо одређен проценат, нећу рећи пола-пола, оних који сматрају да треба градити хидролектрану и други проценат који сматрају да је не треба градити”, рекао је Радојичић.

Он је додао да град није субјекат који ће донијети одлуку о хидроелектрани, већ може само дати своје мишљење.

“У сумирању свих тих ставова вјероватно ћемо тражити од републичких органа да одређене документе, прије свега студију еколошке оправданости, комплетирају и додају да би се могло приступити нашем даљем изјашњавању”, рекао је Радојичић.  

Радојичић је рекао да град има добру сарадњу са предузећем “Чистоћа”, додавши да је ово комунално предузеће већински приватно и да дјелатност чишћења града обавља по јавном тендеру на којем је добила овај посао на вишегодиши период.

Према његовим ријечима, ове године је набављено 220 нових контејнера, што је највећа набавка те врсте у посљедњих неколико година.

Он је рекао да је контејнере већим дијелом купио град, дијелом је било учешће Фонда за заштиту животне средине Републике Српске и дијелом учешће предузећа “Чистоћа”.

Одговарајући на питање да ли предузеће “Чистоћа” путем рачуна од грађана наплаћује набавку контејнера, Радојичић је рекао да нема никаквих другачијих рачуна и да је рачун “Чистоће” исти и овај и претходни мјесец и да се не обрачунава ништа посебно.

“Ријеч је о комуналној услузи и промјена цијене би морала ићи на сагласност Скупштине града”, рекао је Радојичић.

Осврћући се на манифестацију “Зимзоград”, Радојичић је рекао да је петогодишњи уговор са Агенцијом “Минт” истекао прошле зиме и да је прољетос спроведен нови јавни позив за више локација у граду и да су добијени нови субјекти.

“Трг Крајине и Парк Петра Кочића добио је нови субјекат, компанију жХБОж из Србије са својим концептом зиме. Она ће у току децембра и почетком јануара 2019. године имати садржаје на тим локацијама, стари жЗимзоградж, односно агенција жМинтж је добила локацију Парк Младена Стојановића и компанија жЛуцидож је добила локације испред Музеја савремене умјетности и код Народног позоришта”, рекао је Радојичић.

 Он је навео да ће ове зиме грађанима и посјетиоцима бити понуђено више садржаја на више локација и да град са спонзорима организује посебно прославу Нове године, те да Бањалука нуди три вечери забаве и догађања и да ће имати богат програм.

 Радојичић је за 22. новембар најавио званичну презентацију новогодишњег програма и гостију Жељка Самарџића, Жељка Јоксимовића, Хариса Џиновића и Николе Роквића.

Он је истакао да је већ сада тешко наћи слободно мјесто у хотелима.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана