Радојичић: Отказани новогодишњи концерти

Срна
Радојичић: Отказани новогодишњи концерти

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је поводом синоћних догађаја у Бањалуци да су чланови групе "Правда за Давида" јуче онемогућили новогодишњи концерт Хариса Џиновића због чега су данас отказани Дјечија нова година и остали концерти, јер Град не жели да иједно дијете, грађанин или туриста потенцијално буду угрожени.

Радојичић је рекао да Град не жели да на данашњој прослави Дјечије нове године дође било који појединац и група и угрози иједно дијете. “Не желимо дати повод таквим догађајима ни најмање. Не можемо претпоставити да ли ће неке групе ходати по ресторанима и кафићима и да, као синоћ, неће покушати да спречавају нека друга славља или догађаје”, поручио је Радојичић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је нагласио да су отказани и предстојећи концерти Жељка Самарџића, Николе Роквића и Жељка Јоксимовића, те да ће Бањалука први пут од рата, нажалост, “остати нијема”.

“Концерата неће бити јер су спријечени. Не желимо дати повод за иједан нови инцидент. То није знак слабости, већ мудрости, јер не желимо угрозити извођаче, људе у техници којима је пријећено, Бањалучане и госте”, рекао је Радојичић и додао да ће Град размислити да ли ће због финансијске и штете угледу града тужити организаторе скупа “Правда за Давида”.

Он је навео да Градска управа од 28. марта позива на ненасилно рјешавање случаја “Драгичевић”, који је у међувремену еволуирао и промијенио свој изворни наратив у смислу одређених захтјева и организације.

Радојичић је истакао да Град изражава у том смјеру разумијевање и емпатију, наводећи да је низ догађаја у Бањалуци у протеклих девет мјесеци отказиван и помјеран како би се избјегла било каква могућност конфронтације.

Он је нагласио да граду нису потребне подјеле и сукоби.

“Уставом и законом људи имају право на протесте, али то право имају и они који славе. Град има свој ритам живота и може да живи ако у њему има толеранције и разумијевања. Ако нема, искључивости руше град и све међу нама”, рекао је Радојичић.

Он је навео да је био на локацији испред Музеја савремене умјетности, гдје је требало да буде одржан Џиновићев концерт, те додао да је испред хотела “Босна” срео преплашене људе, што, како је оцијенио, није толеранција и ничим се не може правдати.

Радојичић је рекао да је Град уложио велики труд да се ове године афирмише у региону и свијету и искорачи напријед, али да то многима не одговара.

“Не може бити добра пријестоница Републике Српске, не може се о њој говорити добро и зато ју је требало вратити у блато. Ко то не схвата, не разумије друге димензије дешавања у нашем граду... Да нас треба бацити у блато унутрашњих сукоба, подјела, нетолеранције, да за Дан Републике треба окренути Србе на Србе и да још више људи размишља да се одавде исели”, упозорио је Радојичић.

Он је јавно упитао како ће улични продавци, трговци, таксисти, угоститељи и хотелијери, након синоћних дешавања, моћи нешто да зараде током новогодишњих празника.

“Да ли вам драги Бањалучани одговара да губимо посао, плате и живимо још бједније. Позивам Бањалучане да сви поручимо полицији, истражним органима и властима да ријеше случај 'Драгичевић' и кажемо не инцидентима, насиљу, подјелама и стагнацији”, поручио је Радојичић.

Он је навео да држава треба да ради свој посао и да је у вршењу власти потребно мудрости, снаге и одлучности.

“У Српској су изабрани органи власти. Нека раде свој посао у складу са уставом и законом и у интересу грађана Бањалуке и Српске. Нама треба лијеп и добар град да у њему живимо и заједно радимо. Вјерујем да овај град има велику шансу за развој. Радићемо напорно да будемо поносан главни град Српске”, навео је Радојичић.

Група “Правда за Давида” синоћ је, након одржаног скупа, насилно прекинула концерт Хариса Џиновића.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука су лишили слободе више лица због чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана