Радојичић: Додатна испитивања у пословној зони Инцел

Срна
Радојичић: Додатна испитивања у пословној зони Инцел

Бањалука- Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да ће од надлежног института бити затражена додатна мјерења на цијелом подручју Пословне зоне "Инцел" да би било утврђено да ли и гдје има евентуалног загађења земљишта и ради предузимања даљих мјера.

Радојичић је навео да се на подручју "Инцела" контролише један по један субјекат и налажу мјере, те затражио да се у рјешавање овог питања укључе и надлежне републичке институције.

Одговарајући на питање новинара у Бањалуци да ли грађани треба да буду забринути и колика количина уља је тамо ускладиштена, Радојичић је рекао да тренутно није могуће саопштити било какве информације и да ће бити извршена комплетна контрола.

"Ја не бих ни са чим претјеривао, нити паничио", нагласио је Радојичић.

Он је истакао да ово, нажалост, није проблем од јуче, већ од петнаестак година, од када је жИнцелж престао да производи, па је почело пропадање објеката и инфраструктуре.

"Када је недавно избио пожар на простору Пословне зоне жИнцелж поново су се отворила нека питања која су се 15 година вукла негдје испод. Управо је град покренуо ту причу инспекцијским надзором и налогом Институту за заштиту и екологију Републике Српске да буду извршена одређена мјерења", рекао је Радојичић.

Он је додао да је "Инцел" типична транзицијска прича, углавном неуспјешна.

"На простору бившег жИнцелаж налази се више од 60 субјеката, има и стечаја и ликвидације и свачијег и ничијег. Прилично је лоша ситуација када је ријеч о самим субјекатима и газдовању", рекао је Радојичић.

Он је рекао да град тражи укључивање и републичког инспектората и републичких институција зато што је ријеч о великом броју субјеката и вјероватно великим финансијским износима потребним за санирање дијела земљишта.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да још није добио захтјев опозиције за одржавање хитне сједице на којој би се расправљало о размјерама загађења земљишта у Пословној зони "Инцел".

Талић је напоменуо да је пословником јасно прописано како се заказује ванредна сједница, те да и захтјев мора бити у складу са тим.

Он је нагласио да је кључно што је град тражио, посредством Одјељења за инспекцијске послове, утврђивање комплетног чињеничног стања на терену, истичући да је неопходно да се укључе и надлежне републичке институције.

"Пословном зоном жИнцелж управљају републичке власти и у овом случају треба да се укључе Републичка управа за инспекцијске послове, Институт за заштиту и екологију и надлежно министарство, да се да пресјек стања и наложе смјернице", навео је Талић.

Потпредсједник Градског одбора ППД-а Бањалука Саша Чекрлија јуче је затражио одржавање хитне сједнице Скупштине града о загађењу земљишта у Пословној зони "Инцел", на које указује извјештај републичког Института за заштиту и екологију.

Чекрлија је напоменуо да је још 2005. године постојао извјештај у којем је скренута пажња на то да се у кругу "Инцела" налазе канцерогена уља која имају штетне посљедице по становништво, те да су јасно дате назнаке шта треба радити, у којем периоду и колико ће све то коштати.

У Пословној зони "Инцел" 9. марта је избио пожар када је плануло отровно уље пирален, које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана