Радојичић: Бањалука у експанзији: Нова инфраструктура и велика потражња станова

РТРС
Радојичић: Бањалука у експанзији: Нова инфраструктура и велика потражња станова

Бањалука је постала велико градилиште - од Делта ситија, паркинга у центру, хотела са четири звјездице, до реконструкције саобраћајница и изградње кружних токова. Све већа је и потражња за новим становима.

Бањалука важи као град зеленила и отвореног система изградње, што практично значи да су изграђени објекти окружени зеленилом каже Иван Рашковић, градски архитекта. Град на Врбасу динамично се развија и много је пројеката на којим се ради - изградња шопинг центра, кружних токова, нових тргова и паркинг простора.

Обновољена су многа дјечија игралишта у граду, а ради се и на рекострукцијама вртића. Ребалансом буџета за ову годину требало би да буде обезбијеђен новац за обнову бар двије средње и пет основних школа, каже Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

-Највише улагања  је у саобраћај - нови Зелени мост, наставак изградње источног транзита, шест кружних раскрсница, реконструкција Улице краља Александра и одржавања низа други путева и саобраћајница, нова спортска дворана, шопинг центар. Реконструкције водовода почевши од Кадине воде, подручја Рекавице, подручја Чокора, Чесме 4, као и на подручју Куљана и Пискавице - истиче градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Атрактивност и развој града допринијели су и томе да је повећана потражња за становима у главном граду Српске. Наши саговорници из грађевинских компанија кажу да се највише траже мањи станови, од 40 до 50 квадрата, али да све зависи од насеља и животног садржаја.

Најатрактивнија локација је, истичу, центар, Нова Варош, затим Борик, а онда и остала насеља у зависности од куповне моћи грађана.

Осим инфраструктурног развоја, градоначелник Бањалуке каже да ће се наставити и улагања у привреду и програме преквалификације и доквалификација за становништво, као и пројекте подршке самозапошљавању.

До 18. маја грађани могу поднијети своје приједлоге и примједбе на нови Регулациони план центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана