Путници у јавном превозу угрожени због врућине

nezavisne.com
Путници у јавном превозу угрожени због врућине

Сарајево, Бањалука - Због неподношљиве врућине у возилима јавног превоза која немају клима-уређаје, у многима од њих најугроженији су старији путници, као и дјеца, те је Удружење родитеља малољетне дјеце у БиХ покренуло иницијативу да се у возила јавног превоза у Сарајеву уграде климе и апеловало на остале превознике широм БиХ да то исто учине.

Адил Жигић, предсједник Удружења родитеља малољетне дјеце у БиХ, каже да су путници у Сарајеву најугроженији јер је највећа фреквенција људи у јавном превозу, посебно трамвајском и тролејбуском. Он је нагласио да су током љетних дана неподношљиве врућине у јавном превозу, нарочито у поподневним сатима када настаје гужва због пренатрпаности путницима.

“Ово се односи на Сарајево, али овим путем упућујем апел и за Бањалуку, Мостар, Тузлу, Брчко и друге градове у БиХ гдје постоји такав проблем. Дјеца су најугроженија током превоза, али и старији. Скоро се у трамвају онесвијестио старији човјек због врућине, те се уграђивање клима показује као нужно”, каже Жигић.

Он истиче да се, осим путника, с проблемом врућине суочавају и возачи.

“Замислите, ако је вани 35 степени - без обзира што су прозори отворени - улази врели зрак те се људи гуше од врућине. Возачи возе с пешкирима око врата. И они су угрожени, јер у возилу јавног превоза проведу осам сати дневно”, каже Жигић.

Ово удружење је у свом саопштењу позвало све легалне институције у БиХ, сва предузећа и појединце да осигурају средства како би се набавили пријеко потребни клима-уређаји, који би одмах били инсталирани у возила јавног превоза. Позвали су и предузећа која се баве производњом и монтажом клима да донирају уређаје и да их уграде, те су апеловали и на фирме у иностранству и дијаспори.

Дејан Мијић, директор бањалучког “Аутопревоза”, каже да уговором који имају с градом није обавезно постојање клима-уређаја, те према законској процедури која важи за БиХ, али и за ЕУ, у аутобусима градског превоза нису обавезне климе.

“Међутим, ми се трудимо да набавком аутобуса млађе генерације они буду с клима-уређајима. Трудимо се да обезбиједимо што већи комфор нашим путницима. Нисам сигуран за остале превознике, али ми на већини линија имамо аутобусе с клима-уређајима”, рекао је Мијић за “Независне”.

Он је нагласио да постоје и ситуације кад клима не ради, да се мора поправити и слично.

Истиче да уградња климе у возила која је не посједују изискује огромне трошкове, те да је то сада нереално када се суочавају са све мањим бројем путника.

“Све су већи трошкови, цијене радне снаге и горива, обавезе држави... Приградске линије нису економски исплативе и возе се по уговору. Превозници не могу покрити трошкове па је тешко одржавати те линије, а камоли подизати неки ниво без одређених субвенција са локалног или државног нивоа”, истакао је Мијић.

Габриела Н. Дошен, директорица “Central companyja” из Бањалуке, каже да мањи број њихових аутобуса има комплетну климу, а већи број дјелимичну климатизацију.

“С обзиром на то да су мишљења путника о климатизацији подељена, те да нарочито пензионерској популацији климатизација и нагле промене температуре не одговарају, настојимо олакшати врућине природном вентилацијом”, каже Дошенова.

Марија Г. из Бањалуке, која се свакодневно вози аутобусом на приградској линији, каже да је у аутобусима у послијеподневним часовима прави пакао.

“У љетном периоду када људи иду с посла врућине су неподношљиве и у аутобусу уопште нема ваздуха, а климе ни у причи. Ништа не значе отворени прозори и врата”, рекла је ова Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана