Провјера квалитета воде сеоских водовода

Дејана Братић
Провјера квалитета воде сеоских водовода

Бањалука - Градска инспекција почела је у петак контролу свих водовода на подручју града како би провјерила квалитет воде и да ли пумпна постројења задовољавају техничко-санитарне услове.

Под лупом инспектора је сва мрежа коју је предузеће “Водовод” прошле године преузело на управљање од Центра за развој пољопривреде и села.

- Биће утврђено да ли постоје било какви недостаци како бисмо одмах почели њихово отклањање - рекао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.

Према његовим ријечима, контрола ће обухватити преглед резервоара, пумпних станица, цјевовода, шахтова, зоне санитарне заштите водообјеката, као и квалитет воде на свим локалним водоводима.

- Осим контрола квалитета воде, које се обављају у лабораторијама Института за јавно здравство и “Водовода”, локални водоводи су под сталним надзором градске инспекције која контролише резултате тих анализа, као и стање мреже и свих објеката - истакао је Кецман.

Извршни директор за техничка питања “Водовода” Дарио Купрешак казао је да су крајем претходне године преузети сви водоводи којима је некада управљао Центар за развој пољопривреде и села и да се њихово стање значајно поправило.

- Одмах смо успоставили редовну дезинфекцију и редовну контролу квалитета воде. Радили смо на отклањању недостатака, због чега је данас стање ових водовода много боље, посебно у погледу испоруке и квалитета воде - оцијенио је он.

Додао је да је као један од знакова побољшања стања знатно повећан степен наплате воде код потрошача.

- Сви потрошачи који нису имали уграђене водомјере обавијештени су да су дужни да их имају. Редовно се ради очитавање и испостављање рачуна за утрошену воду - закључио је он.

Предсједник мјесне заједнице Љубачево Раденко Вујасин поздравио је овај потез и рекао да је контрола квалитета воде од великог значаја.

- Откако је предузеће “Водовод” преузело овај посао, знатно је побољшано снабдијевање водом, а и квалитет је много бољи, што је веома важно. Мјештани су задовољни овом одлуком - рекао је Вујасин.

Додао је да је уграђивање водомјера било неопходно и да је позитивно што је то регулисано.

Лабораторија

Контрола квалитета воде одвија се у лабораторији предузећа “Водовод”.

- Годишње анализирамо више од 5.000 узорака воде, како у хемијском, тако и у микробиолошком погледу, док у лабораторији Института за јавно здравство Бањалука годишње буде анализирано близу 2.800 узорака воде - казали су у “Водоводу”.

Додали су да резултати свих анализа показују исправност воде за пиће у хемијском, микробиолошком, биолошком, паразитолошком, вирусолошком и радиолошком погледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана