Проширење Основне школе “Бранко Радичевић” и даље ђачки сан

Весна Поповић
Проширење Основне школе “Бранко Радичевић” и даље ђачки сан

Бањалука - Ученици Основне школе “Бранко Радичевић” на Старчевици ће и наредну школску годину дочекати без нових учионица због чега ће наставу похађати у три смјене, а рјешењу овог проблема се најраније могу надати крајем децембра.

Са недостатком простора и гужвама у ђачким клупама у овој школи кубуре већ годинама, због чега доградњу учионица сви жељно ишчекују. Међутим, таман кад су помислили да се назире крај њиховим компликацијама поништен је тендер за извођача радова који би градио додатне учионице. Ипак, наду им улива то што је Министарство просвјете и културе РС покренуло нови тендер, а ријеч је о другом покушају да се изабере извођач радова.

- Тендер за доградњу школе “Бранко Радичевић” је објављен 25. јула, а рок за достављање понуда истиче 17. августа - рекли су у министарству.

Казали су да је рок за извођење радова 120 дана од увођења извођача у посао. То значи да ако овај пут тендер буде успјешно спроведен и надоградња школе почне по окончању процедуре јавне набавке, радови би најраније могли бити завршени у децембру.

Помоћник директора школе “Бранко Радичевић” Божана Кондић је рекла да ће идуће школске године наставу похађати око 1.800 ученика, распоређених у 69 одјељења.

- Настава ће бити организована у складу са просторним могућностима, што значи као и прошле школске године у три смјене. За сада је то тако и ми се морамо прилагодити тренутним околностима - рекла је Кондићева.

Додала је да се тренутно праве распореди одјељења по тим смјенама.

- Много би нам значило да су нове учионице изграђене до почетка нове школске године и да наши ђаци могу ићи у двије смјене као и у осталим градским школама, али то није било у нашим рукама - навела је Кондићева.

Влада РС је обезбиједила 1,2 милиона КМ из клириншког дуга за обнову и проширење објекта ове школе. Ресорно министарство је почетком јула поништило први тендер за избор извођача радова, а како је тада образложено Комисија за јавну набавку је констатовала да је пристигла једна понуда која је била знатно већа од обезбијеђеног новца.  

Комисија је препоручила министарству да поништи поступак јавне набавке што је и учињено. Родитељи, ђаци и наставници

се надају да ће са другим тендером имати више среће и да ће компликацијама доћи крај.

Грађевинска дозвола

Одјељење за просторно уређење је 11. јуна издало грађевинску дозволу за доградњу школе “Бранко Радичевић”. Према подацима из тог документа предвиђена је градња приземља и спрата са осам учионица чиме би ђаци добили око хиљаду квадрата новог простора у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана