Привредници ће из школских клупа добити “готове” раднике

Ивана Кардум
Привредници ће из школских клупа добити “готове” раднике

Бањалука - У отварање нових радних мјеста на подручју града ове године биће уложено више од 3,1 милион КМ из градског буџета, утврђено је акционим планом запошљавања.

 

 

 

 

 

Према овом документу, који ће се у понедјељак наћи пред одборницима градског парламента, предвиђене су различите мјере за спровођење плана, што, између осталог, укључује набавку машина, преквалификацију радника, али и опремање кабинета у средњим стручним школама, с циљем да привредници из школских клупа добију готове раднике, који се брзо могу укључити у радни процес.

Истовремено, знатан износ, скоро 700.000 КМ, биће инвестиран у развој предузетничке инфраструктуре у Пословној зони “Рамићи - Бањалука”, али и отварање нове пословне зоне код “Јелшинграда”.

- Поред ових локација у овој години ћемо настојати да идентификујемо и припремимо барем још једну нову локацију за успостављање пословних зона - истичу у Одјељењу за локални економски развој и подсјећају да је у Рамиће до сада ушло 16 инвеститора.

За суфинансирање пројеката од значаја за град, који подразумијевају нова запошљавања, Градска развојна агенција ће издвојити око 60.000 КМ, док ће за суфинансирање фондације Иновациони центар Бањалука бити исплаћено додатних 15.000 КМ.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић нагласио је да је неопходно улагање у развој и модернизацију индустрије, да би радници били задржани и да би им били обезбијеђени бољи услови.

- С обзиром на недостатак радне снаге под знаком питања је да ли ће моћи бити отворена нова радна мјеста, те све будуће подстицаје треба усмјерити у набавку машина и нових технологија - казао је Тривић.

Технички директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић није задовољан досадашњим улагањем у преквалификацију радника.

- Преквалификације су добре, али се обично врше за медицинске раднике и шофере, који одлазе у иностранство. Најприје школујемо дјецу за занимања која нису потребна, умјесто да бирају дефицитарна. На тај начин послије не бисмо били принуђени да плаћамо преквалификације - рекао је Умичевић.

Пољопривреда

Према акционом плану за ову годину планирана су подстицајна средства за развој пољопривреде и реализацију пројеката из ове области у износу од 900.000 марака, док ће 200.000 КМ бити издвојено за субвенције за привођење земљишта култури.

Потенцијал за нова запошљавања постоји и у сектору туризма, гдје је за текуће пројекте и програме из ове области, те за суфинансирање пројеката из туризма, планирано 111.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана