Prioritet ulaganje gradske uprave u proizvodnju i nova radna mjesta

Ivana Kardum
Prioritet ulaganje gradske uprave u proizvodnju i nova radna mjesta

Banjaluka - U budžetu Banjaluke za 2019. godinu planirano je 922.000 KM za subvencije privrednicima, i to za povećanje produktivnosti i konkuretnosti, te 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za nova zanimanja.

Kazali su u gradskom Odjeljenju za privredu i dodali da je cilj ovih mjera obezbjeđenje novih radnih mjesta i deficitarne radne snage, te da se priprema i donošenje programa korišćenja podsticaja u funkciji zapošljavanja za 2019. godinu neće bitno razlikovati od prošlogodišnjeg, koji se pokazao kao zadovoljavajući.

- Za podsticaje u funkciji zapošljavanja prošle godine bilo je prijavljeno više aplikanata nego što je dodijeljeno novca. To govori da je program bio dobar i da ćemo ga, uz manju izmjenu, zadržati - naglasili su u resornom odjeljenju i dodali da je u 2018. godini podsticaje od milion KM dobilo 49 privrednika i 46 nezaposlenih sugrađana, te šest srednjih škola. Prema riječima predsjednika Udruženja privredne komore Banjaluka, Gorana Račića najviše novca će dobiti privrednici iz oblasti proizvodnih djelatnosti.

- Svaka subvencija grada je dobrodošla. Kao predsjednik područne Privredne komore, bio sam u komisiji koja je vrednovala privredne djelatnosti i mogu reći da do sada nismo imali žalbi na dodijeljena sredstva, već pohvale na dobro postavljene kriterijume. Smatramo da su podsticajna sredstva najpotrebnija proizvodnim djelatnostima, te će oni ove godine dobiti najveći iznos - kazao je Račić. Ipak nezadovoljstvo raspodjelom subvencija iskazalo je Udruženje ugostitelja Banjaluke.

- Sredstva kojima grad pomaže privrednike su sasvim dovoljna. Jedina što zamjeram je zapostavljanje sektora turizma i ugostiteljstva. Smatram da je potrebna veća podrška za razvoj ove privredne grane, jer po dosadašnjim mjerilima za nas će 2019. biti još jedna turbulentna godina - rekao je predsjednik udruženja Željko Tatić. Javni poziv za dodjelu ovogodišnjih sredstava za podsticaje, kako su naveli u Gradskoj upravi, biće raspisan sredinom godine. Kako bi se praktična nastava izvodila u boljim uslovima, te bila efikasnija, i ove godine 100.000 KM subvencija pripašće srednjim stručnim školama.

- Za razliku od ranijih, prošle godine po prvi put dodijelili smo subvencije za nabavku opreme za kabinet za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola s ciljem obezbjeđenja kvalifikovane radne snage neophodne na tržištu rada. Grad će nastaviti sa ovom praksom, te su i ovogodišnjim budžetom planirana sredstva za tu liniju podrške - kazali su u resornom odjeljenju.

Mjere

Grad je u proteklom periodu uradio mnogo na unapređenju poslovnog okruženja, a od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata povoljnog poslovnog okruženja. Pojednostavljene su procedure za registraciju preduzetnika, preduzete mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja, smanjeni su parafiskalni nameti za preduzetnike, te su oni koji prvi put pokreću posao oslobođeni plaćanja takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana