Превоз покојника бањалучко Градско гробње неће више наплаћивати

Весна Поповић
Превоз покојника бањалучко Градско гробње неће више наплаћивати

Бањалука - Предузеће “Градско гробље” је купило два комбија за превоз покојника, те сада има осам погребних возила што ће у наредном периоду омогућити да се ова услуга на територији града обавља бесплатно.

Директор Недељко Милаковић је рекао да су нова возила купљена из буџета предузећа и да је за њих издвојено 100.000 КМ. Он је додао да је планирана набавка и електровозила за превоз сандука, од капеле до гробног мјеста у Врбањи, те багера. Објаснио је да због нелојалне конкуренције највише прихода “Градско гробље” оствари од споредних дјелатности.

- Годишње умре око 2.300 становника, а ми сахранимо од 300 до 350 њих. Циљ је да сахрањујемо и ван гробља који су у нашој надлежности јер тај посао преузимају појединци и приватници који не плаћају увијек порезе и обавезе. Укоп ван наших гробаља, када шаљемо раднике кошта око 200 КМ од чега држави иде 34 КМ ПДВ-а. Када направимо споменик за 3.000 КМ држави од индиректних пореза се уплаћује 510 КМ, а уз то ангажујемо и четири радника којима се плаћају доприноси - истакао је Милаковић.

Додао је да држава губи много због нелојалне конкуренције која обавља ову дјелатност, а да не плаћа све обавезе.

- Када би се направио ред био би већи прилив средстава за државу кроз разне порезе - навео је Милаковић.

Он је казао је да приватне фирме могу превозити преминуле из просторија овог предузећа, али да морају доказати поријекло погребне опреме. Истакао је да је то једна од мјера чији је циљ борба против нелојалне конкуренције. Он је рекао да сандуци коштају од 200 КМ до 4.000 КМ.

- Породице за преминуле пензионере погребну опрему могу набавити бесплатно. Треба доставити извод из матичне књиге умрлих и чек од пензије, а ми ћемо трошкове сахране у износу од 1.000 КМ рефундирати од Фонда ПИО и Удружења пензионера. Ако рачун буде испод 1.000 КМ породица добија разлику - рекао је Милаковић. Додао је да се поред основне предузеће бави и другим дјелатностима. У првих пола године саградили су око 60 споменика на војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, остваривши приход од око 70.000 КМ. Милаковић је казао да је јуче требало потписати уговор са Министарством рада и борачко инвалидске заштите РС о градњи још 56 споменика на овом гробљу. Вриједност тог посла би требало да буде око 70.000 КМ.

- Учествовали смо и на тендеру хидроелектарне “Дабар” за пренос гробља. Изабрани смо за извођача и сада чекамо да истекне жалбени рок. Надам се да ћемо ускоро и потписати тај уговор који је вриједан 79.000 КМ - казао је Милаковић.

Сарадња са Индијом

Недељко Милаковић је рекао да су остварили контакт са фирмом у Индији, која би могла бити потенцијални партнер за набавку гранита за изградњу споменика.

- Ако постигнемо договор набављаћемо гранит од њих и то ће нам омогућити да будемо најјефтинији када је у питању градња споменика - казао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана