Prelo ponos naroda Potkozarja

Dejana Bratić
Prelo ponos naroda Potkozarja

Banjaluka - “Zimsko prelo” je živa slika života i običaja naroda Potkozarja od prije 50 ili 100 godina.

Sa ovim motom, bogata gastronomska ponuda i raznolik kulturni program obilježili su tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju koja je 15. put održana u Gornjoj Piskavici.

Na platou ispred Osnovne škole “Ćirilo i Metodije” brojni posjetioci imali su priliku proteklog vikenda da uživaju u scenskom prikazu prela, narodnim igrama i pjesmi, kao i viteškim nadmetanjima. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić, istakavši da je važno sačuvati svoju tradiciju, kulturu i običaje.

- Potkozarski narod voli prelo, zbog toga ono i dalje traje i živi. Važno je očuvati narodnu nošnju, pjesmu i ostale elemente tradicije - ocijenio je Radojičić.

Dodao je da su ovdašnja kulturno-umjetnička društva i udruženja na brojnim sajmovima u drugim zemljama prenosili priču o Piskavici i prelu, te da će Gradska uprava nastaviti da podržava ovaj događaj.

Udruženje “Žene Gornje Piskavice” predstavilo se na prelu tradicionalnim jelima i rukotvorinama.

- Ponosne smo što svake zime imamo priliku da posjetiocima ponudimo da probaju specijalitete potkozarskog kraja, kao i da vide naše tradicionalne rukotvorine - rekle su članice ovog udruženja.

Folklorni ansambl KUD “Piskavica” je kroz pjesmu i igru predstavio tradiciju i običaje ovog kraja. Nastupili su i krajiška pjevačke grupa “Delije s Manjače” i zdravičar Simo Šolak. U okviru manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama, poput narodnog višeboja i potezanja konopca.

Portparol gradske Turističke organizacije Branka Branković rekla je da su manifestacije ovog tipa veoma značajne.

- Njima čuvamo baštinu, ne samo potkozarskog kraja, već i cijele Krajine i srpskog naroda - rekla je Brankovićeva.+

 Nagrade

Na manifestaciji su dodijeljene povelje i uručene nagrade najboljem domaćinu, rataru i voćaru. Za seoskog megdandžiju proglašen je Slaviša Ožegović, najbolji ratar je Stojan Šešić, a najbolji voćar Dragoja Granula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana