Прелаз преко магистрале у Драгочају велики ризик за ђаке

Дејана Братић
Прелаз преко магистрале у Драгочају велики ризик за ђаке

Бањалука - Рјешење проблема мјештана Драгочаја, који већ годинама указују на то да раскрсница на магистралном путу М4 Бањалука - Приједор у овом насељу није безбједна, и даље тапка у мјесту.

Мјештани тврде да постављање свјетлосне сигнализације за пјешачки прелаз није рјешење, те да је неопходно реконструисати комплетну раскрсницу. Наводе да је посебно забрињавајуће то што преко ове непрегледне раскрснице свакодневно прелази око 300 ђака из Драгочаја и сусједних насеља. Предсједник Савјета мјесне заједнице Драгочај Славенко Тадић рекао је да осим мјештана овог насеља раскрсницу прелази и велики број ученика из Рамића, Куљана и Пријаковаца како би дошли у школу. Он је истакао да већ годинама шаљу молбе на разне адресе с циљем да се повећа

безбједност на раскрсници и овај проблем трајно ријеши.

- Влада Републике Српске је формирала комисију која је у јануару изашла на терен, те донијела краткорочне и дугорочне закључке. Надлежни су упућени у све, али дугорочне мјере још нису реализоване - истакао је Тадић.

Он је додао да је један од разлога непрегледности раскрснице то што су прикључни путеви из правца Драгочаја и Рамића нижи у односу на магистралу.

- Прикључни путеви из правца Драгочаја и Рамића су нижи, гдје је висинска разлика више од 10 промила. Осим тога, у раскрсници се налазе два аутобуска стајалишта, а насред ње пјешачки прелаз, што додатно отежава безбједност учесника у саобраћају - рекао је Тадић.

Из предузећа “Путеви РС” казали су да на раскрсници постоји сва неопходна саобраћајна сигнализација, те да приступне саобраћајнице нису у њиховој, већ су у надлежности града.

- Сигнализација упозорава учеснике у саобраћају да се приближавају раскрсници на којој је пјешачки прелаз, а ту је и пјешачки семафор-трептач, ограничење брзине и путоказне табле - саопштено је из “Путева”.

У Агенцији за безбједност саобраћаја су рекли да је комисија

предложила мјере са рјешење проблема на поменутој раскрсници. Као дугорочну мјеру која би смањила ризик од саобраћајних несрећа навели су измјештање градског аутобуског стајалишта.

- Надлежност за градњу аутобуских стајалишта је на јединици локалне самоуправе, односно града Бањалуке. Министарство саобраћаја је формирало комисију која је дала препоруке, а на Градској управи је да ли ће планирати новац за измјештање аутобуског стајалишта, наравно, уз сагласност “Путева РС” - рекао је директор Агенције Милија Радовић.

Из Градске управе су навели да је формирана комисија с циљем да анализира стање безбједности на овој раскрсници.

- Када добијемо препоруке комисије, размотрићемо ситуацију - казали су у Градској управи.

Саобраћајне несреће

У Агенцији за безбједност саобраћаја потврдили су да је раскрсница изузетно опасна. Славенко Тадић је рекао да је на спорној раскрсници долазило до више саобраћајних несрећа у којима је било кобних посљедица.

- У зони ове раскрснице у посљедње четири године догодила  саобраћајна несрећа у којој је једна особа погинула и пет саобраћајки у којима је било тешко повријеђених - рекао је Тадић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана