Прекомјерна бука доноси казне од марта

Дејана Братић
Прекомјерна бука доноси казне од марта

Бањлука - Нова одлука Градске управе о буци биће у експерименталној примјени до марта идуће године, до када ће сви који прекораче дозвољене децибеле бити само упозорени, а након тога слиједе казне.

Скупштина града требало би да на сједници 22. новембра разматра нову одлуку о условима и начину одржавања јавних манифестација, те коришћењу аудио и видео помагала у објектима и изван њих. Овом одлуком прецизно је прописан дозвољени ниво буке, у вези са којом је претходних година било доста контроверзи с обзиром на то да постојећи прописи нису били довољно прецизно прописали ову област.

У опсежној студији, коју је радио Институт за заштиту и екологију Српске, извршена су мјерења буке на свим локацијама на којима се одржавају јавне манифестације, одређени нивои дозвољене буке за сваку појединачну локацију, те утврђени услови за организаторе скупова. Према приједлогу ове одлуке, организатор манифестације биће дужан да приложи и уговор с овлашћеном установом за мјерење буке и која ће, по налогу комуналног полицајца или еколошког инспектора, мјерити ниво децибела.

Према овој одлуци, ниво дозвољене буке на Тргу Крајине биће 67 децибела, на Кастелу, зависно од бине, 73 или 74 децибела, у парку “Младен Стојановић” 75 или 80, у простору “Акване” 70 децибела, те на Градском стадиону 67.

- Надзор над примјеном ове одлуке обављаће комунална полиција и еколошка инспекција. Уколико одлука буде усвојена, њена експериментална фаза примјене трајаће до 28. фебруара 2019. године, при чему би организатори били само упозоравани, а казнене мјере би биле примјењиване након овог датума - наводи се у приједлогу ове одлуке.

У Удружењу угоститеља сматрају да ће бити тешко примјењивати ову одлуку.

- Тешко је одредити ниво буке, посебно на отвореном. Током љета се одржавају разне манифестације које имају позитивне ефекте на град, нарочито у туристичком аспекту. Наравно да није у реду узнемиравање грађана у ситне сате, али треба да схватимо да живимо у граду у којем се одржавају све веће манифестације у Српској - рекао је предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић.

Додао је да је потребно увести мјераче буке којим ће бити одређена дозвољена јачина, али да сматра тешко изводљивом примјену у смислу поштовања прописа.

Казне

Организатори манифестација који прекораче прописане децибеле суочиће се са казном у распону од 1.000 до 10.000 КМ, док ће одговорно лице предузећа бити кажњено са 300-1.800 КМ. Када су у питању предузетници, прописана је казна од 500 до 1.500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана