Preko mosta u Priječanima bez straha

Vesna Popović
Preko mosta u Priječanima bez straha

Banjaluka - Agoniji mještana Priječana, koji već godinama koristeći pješački most rizikuju živote kako bi došli do susjednog naselja Zalužani, konačno je došao kraj jer je ovaj prelaz preko rijeke Vrbas dobio upotrebnu dozvolu.

Riječ je o mostu koji predstavlja najbližu vezu između ova dva naselja, ali njegovu gradnju i sanaciju kasnije su pratili brojni problemi.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da je ovaj most dobio upotrebnu dozvolu, koja predstavlja dokaz da je konstrukcija mosta bezbjedna za prelaz pješaka.

Podsjetili su da je stari pješački most uništen u poplavama 2014. godine, a u gradnju novog je uloženo više od pola miliona maraka.

- Izgradnja mosta je počela u maju 2015. godine i za taj posao "Vode Srpske" su angažovale preduzeće "Niskogradnja". Zbog loše izvedenih radova krajem 2016. zabranjena je upotreba novoizgrađenog mosta jer su testovi pokazali da nije bio bezbjedan - rekli su u ovom odjeljenju.

Istakli su da je grad zbog potreba mještana na sebe preuzeo obavezu da riješi taj problem i popravi most.

- Za popravku mosta iz budžeta grada je izdvojeno 100.000 KM. Poslije uspješno izvedenih radova, most je od juče i zvanično u funkciji - naveli su u odjeljenju.

Grad je u oktobru prošle godine angažovao preduzeće "Prijedorputevi" da ojača konstrukciju ovog mosta, a radovi su krenuli početkom aprila ove godine. Međutim, prvobitni rokovi nisu ispoštovani i radovi su okončani tek krajem jula. Most je narednog mjeseca prošao testiranje nosivosti, što je bio jedan od preduslova da grad zatraži upotrebnu dozvolu za korišćenje ovog mosta.

Mjesna zajednica Priječani ima oko 3.000 stanovnika, a mnogi od njih su zbog odlaska na posao, u ambulantu ili drugih obaveza svakodnevno išli u Zalužane. Kako bi skratili put do susjednog naselja, mještani su prelazili preko mosta uprkos tome što nije imao upotrebnu dozvolu.

To je potvrdio i predsjednik Savjeta MZ Priječani Darko Škobić koji je rekao da mještani nisu mogli da čekaju da grad dobije potrebnu dokumentaciju, već su na svoju odgovornost prelazili preko mosta otkako je sanacija završena.

- Život ne može stati zbog papira. Ljudi su prelazili preko mosta jer je to najbliži način da dođemo do Zalužana. Drago mi je da je nakon četiri godine čekanja i ta priča završena. Gradnja je završena i grad je dobio potrebna dokumenta i sada mještani mogu biti sigurni da prelaze preko mosta čija je konstrukcija bezbjedna - naveo je Škobić.

Put

U Priječanima je krajem avgusta pušten u funkciju kilometar novoizgrađene glavne saobraćajnice. Radovi su koštali 850.000 KM, a gradnja je trajala gotovo godinu. Izgrađena je saobraćajnica sa oborinskom kanalizacijom, novom vodovodnom mrežom, trotoarom i LED rasvjetom.

Darko Škobić je naglasio da je prioritet ove MZ da u narednom periodu bude nastavljena gradnja puta kroz Priječane.

- To je od životnog značaja za oko 3.000 mještana ovog naselja - naveo je Škobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana