Praznik u Banjaluci i Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Aleksandar Stojanović
Praznik u Banjaluci i Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Banjaluka - Dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, 21. novembar, biće ubuduće gradski praznik. Tako su juče odlučili odbornici Skupštine grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je ova inicijativa naišla na podršku građana i odbornika, te da će usvajanjem ovog prijedloga biti ispravljena istorijska nepravda.

- Nesumnjivo je da trebamo nastaviti proslavljati 22. april, dan pobjede nad fašizmom, kao Dan grada, a isti status po značaju imaće i 21. novembar, kada je srpska vojska ušla u Banjaluku i prvi put je oslobodila nakon vjekovne okupacije - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić  kazao je da je važno  njegovati tradiciju i da buduća pokoljenja imaju priliku da uče o prošlosti.

Prijedlog o prazniku naišao je na podršku odbornika opozicije, koji su saglasni da će se na ovaj način odati počast oslobodiocima Banjaluke.

Najveća rasprava na jučerašnjem zasjedanju vođena je o prijedlogu odluke o odobravanju zajma od 500.000 KM Zavodu za izgradnju Banjaluka.

U obrazloženju ovog prijedloga Radojičić je rekao da će ta sredstva biti iskorišćena za deblokadu računa ZIBL-a i za lakše tekuće poslovanje ovog lokalnog gubitaša.

- Stare dugove ZIBL može sanirati isključivo prodajom dijela svoje imovine. To se može riješiti u opštem interesu, jer je “Vodovod” zainteresovan za kupovinu zgrade ovog zavoda i time bi bili riješeni problemi dva gradska preduzeća - naveo je Radojičić.

Dodao je su problem mali akcionari, koji nisu dali saglasnost za prodaju objekta.

- Naša zamisao je da rekonstrukcija ZIBL-a bude obavljena do kraja mandata aktuelne vlasti - kazao je Radojičić.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković rekao je da se mora što prije ući u sistematsku rekonstrukciju ovog gubitaša, jer predstavlja teret za grad.

- Ovo su privremena rješenja i nadam se da će Gradska uprava što prije donijeti konkretnija rješenja - istakao je Petković.

Pred odbornicima su se našli i izvještaji o poslovanju za 2018. i program rada za 2019. godinu Sportskog centra “Borik”, Javne ustanove “Banski dvor”, te Turističke organizacije.

Bašte

Pred odbornicima se našao i prijedlog odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, kojom se zavodi red u ljetnim baštama kafića.

Granice će biti fizički obilježene, što će inspekciji olakšati rad.

- Ova odluka je značajna, jer će svi ugostitelji imati isti tretman i ovo je na neki način nagrada za one koji posluju u skladu sa zakonom, a nesavjesni vlasnici neće više moći zloupotrebljavati propise - rekao je Zoran Talić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana