Правила за безбједно уживање у љетним радостима

Јелена Цвијановић
Правила за безбједно уживање у љетним радостима

Бањалука - Омиљена љетња забава, купање на базенима, у ријекама и језерима, може да има нежељене посљедице, а да би оне биле избјегнуте, Спасилачка служба Ронилачког клуба “Бук” ове године осмислила је брошуре и плакате са најважнијим мјерама безбједног понашања.

Ове брошуре и плакати ће бити подијељени и истакнути у школама и на купалиштима у граду, али и цијелој Српској.

Координатор за рад Спасилачке службе БиХ Мирослав Мишковић каже да је, према статистици Свјетске здравствене организације, утапање други узрок смрти дјеце до 15 година у свијету, одмах послије саобраћајних несрећа.

- У претходној години, према подацима наше службе, на плажама и базенима широм РС на којима раде спасиоци из “Бука” биле су 952 успјешне интервенције, а у 648 интервенција радило се о дјеци узраста до 15 година - рекао је Мишковић.

Он је додао да учесници пројекта имају за циљ да у директном контакту дјецу упознају са опасностима и правилима понашања на купалиштима. Мишковић каже да је садржај брошура и плаката прилагођен ученицима.

- Сви ученици четвртих разреда основних школа на територији града, али и цијеле Српске ће добити брошуре које ћемо доставити школама, а на свим школама ће бити постављени плакати о безбједном понашању на купалиштима. Тако ће и остали ученици имати прилику да се упознају са правилима - рекао је Мишковић.

Он је навео да ће у другој фази пројекта бити организовано дијељење летака и плаката на купалиштима на подручју града Бањалуке и РС, тако да ће посјетиоци на купалиштима моћи видјети ове промотивне плакате. Према процјенама, ријеч је о више од 300.000 особа.

- У току ових активности у основним школама биће директно обухваћено око 8.000 ученика четвртих разреда из цијеле РС. Осим тога, плакати ће бити постављени и на све основне школе, тако да ће ученици осталих разреда основних школа бити упознати са нашим активностима - рекао је Мишковић.

Он је нагласио да је с циљем безбједности дјеце и одраслих битно нагласити и да је општа препорука да се избјегавају неуређена купалишта на којима нема спасилаца и купача и да родитељи надзиру дјецу. Пројекат је започео у петак и трајаће три мјесеца. За његову реализацију Градска управа издвојила је 1.400 КМ, а Кабинет предсједника РС 15.000 КМ.

На Градском олимпијском базену у Бањалуци у оквиру обуке непливача у текућој школској години обучено је 607 малишана, ученика других разреда основних школа.

  • Од септембра је у плану да још 320 дјеце научимо пливању, а циљ нам је да, временом, дјеца из свих основних школа на подручју града постану пливачи - рекао је реализатор спортских програма предузећа “Аквана” Драшко Маџар.

Правила

- Не скачи у воду непознате дубине и у воду улази постепено и пажљиво.

- Поштуј правила на купалишту и увијек пливај у друштву и у близини обале.

- Ако ти је потребно, позови помоћ и остани смирен, плутај на леђима и маши руком за помоћ.

- У случају несреће позови помоћ, позови спасиоца или Хитну помоћ на 124.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана