Poskupljuje voda u Banjaluci

Glas Srpske
Poskupljuje voda u Banjaluci

Banjaluka - Skupština grada Banjaluka usvojila je danas odluku kojom se odobrava poskupljenje vode za 0,11 KM po metru kubnom, uz uvođenje naknade za fiksno mjerno mjesto, u zavisnosti od profila vodomjera.

Direktor “Vododovoda” Zoran Popović rekao je da je ovo preduzeće u toku protekle dvije godine preuzelo sve seoske vodovode na održavanje, čime je došlo do povećanja troškova poslovanja, a da tek slijedi preuzimanje fabrike vode “Crno vrelo”.

“Seoski vodovodi su jako komplikovani sistemi, sa nekoliko prepumpavanja vode, što iziskuje veliku potrošnju struje. Nalazimo se među 10 najvećih potrošača struje u Republici Srpskoj, sa godišnjom potrošnjom od 2,5 miliona KM, a preuzimanjem seoskih vodovoda taj trošak nam se povećao za oko 600.000 KM”, rekao je Popović novinarima.

Osim toga, kaže on, prilikom preuzimanja seoskih vodovoda, preuzete su i obaveze prema svim radnicima tih preduzeća, dok je za baždarenje i održavanje vodomjera godišnje potrebno oko milion KM.

“Analiza troškova preduzeća pokazala je da je nephodno da popravimo poslovanje, da ne bi došlo do gubitka između dva i dva i po miliona KM”, rekao je Popović.

On je naveo da grad ima u planu i određene investicije, kao što je otklanjanje uskog grla, zamjena dotrajalih cjevovoda, te ulaganje u novu vodovodnu mrežu.

“Grad će u narednom periodu graditi primarnu i sekundarnu vodovodnu mrežu, od fabrike žCrno vrelož pa dalje prema područjima u kojima je to najhitnije, a započetaje i izgradnja rezervoara na Krčmaricama, kao i u Jagarama i to će sve iziskivati dodatne troškove”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, gradska mreža vodovoda je dužine oko 900 kilometara, te sa preuzetih 750 kilometara seoske mreže i planiranim proširenjima mreže u gradskim, seoskim dijelovima i visinskim zonama, preduzeće “Vodovod” će u narednom periodu održavati više od 2.000 kilometara vodovodne mreže.

Odbornici su usvojili sve tačke dnevnog reda sjednice, među kojima i prijedlog zaključka o utvrđivanju nacrta odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada kojim se predviđa da 21. novembar, dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, postane novi gradski praznik, kao i prijedlog odluke o prenošenju prava upravljanja, korištenja i održavanja Sportske dvorane u centru na Sportski centar “Borik”, te izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2017/18. godinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana