Поскупљује вода у Бањалуци

Глас Српске
Поскупљује вода у Бањалуци

Бањалука - Скупштина града Бањалука усвојила је данас одлуку којом се одобрава поскупљење воде за 0,11 КМ по метру кубном, уз увођење накнаде за фиксно мјерно мјесто, у зависности од профила водомјера.

Директор “Вододовода” Зоран Поповић рекао је да је ово предузеће у току протекле двије године преузело све сеоске водоводе на одржавање, чиме је дошло до повећања трошкова пословања, а да тек слиједи преузимање фабрике воде “Црно врело”.

“Сеоски водоводи су јако компликовани системи, са неколико препумпавања воде, што изискује велику потрошњу струје. Налазимо се међу 10 највећих потрошача струје у Републици Српској, са годишњом потрошњом од 2,5 милиона КМ, а преузимањем сеоских водовода тај трошак нам се повећао за око 600.000 КМ”, рекао је Поповић новинарима.

Осим тога, каже он, приликом преузимања сеоских водовода, преузете су и обавезе према свим радницима тих предузећа, док је за баждарење и одржавање водомјера годишње потребно око милион КМ.

“Анализа трошкова предузећа показала је да је непходно да поправимо пословање, да не би дошло до губитка између два и два и по милиона КМ”, рекао је Поповић.

Он је навео да град има у плану и одређене инвестиције, као што је отклањање уског грла, замјена дотрајалих цјевовода, те улагање у нову водоводну мрежу.

“Град ће у наредном периоду градити примарну и секундарну водоводну мрежу, од фабрике жЦрно врелож па даље према подручјима у којима је то најхитније, а започетаје и изградња резервоара на Крчмарицама, као и у Јагарама и то ће све изискивати додатне трошкове”, рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, градска мрежа водовода је дужине око 900 километара, те са преузетих 750 километара сеоске мреже и планираним проширењима мреже у градским, сеоским дијеловима и висинским зонама, предузеће “Водовод” ће у наредном периоду одржавати више од 2.000 километара водоводне мреже.

Одборници су усвојили све тачке дневног реда сједнице, међу којима и приједлог закључка о утврђивању нацрта одлуке о измјени и допуни Статута града којим се предвиђа да 21. новембар, дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату, постане нови градски празник, као и приједлог одлуке о преношењу права управљања, кориштења и одржавања Спортске дворане у центру на Спортски центар “Борик”, те извјештај о реализацији годишњег програма рада Центра за предшколско васпитање и образовање за 2017/18. годину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана