Погон обуће у Бронзаном Мајдану отвара 200 радних мјеста

Весна Поповић
Погон обуће у Бронзаном Мајдану отвара 200 радних мјеста

Бањалука - Након више година застоја поново је покренута производња обуће у Бронзаном Мајдану, погон запошљава 70 радника, а план је да у наредних пола године радно мјесто добије око 200 људи.

Ријеч је о некадашњем погону бивше фабрике обуће "Босна", који је затворен прије неколико деценија. У међувремену је било неколико покушаја за покретање производње, али без успјеха. Овај пут то је учинио инвеститор из Италије и ту фабрику је јуче посјетио градоначелник Игор Радојичић.

- У бившој Југославији су на овој локацији производили обућу и драго ми је да се та дјелатност вратила у Бронзани Мајдан. Било је неколико неуспјелих покушаја да се у међувремену покрене производња и мислим да овај пут коначно имамо доброг партнера. Италијански произвођач овдје планира да запосли до 200 радника, што за ово сеоско подручје може бити веома значајно - казао је Радојичић.

Нагласио је да је у Бронзани Мајдан претходних година мало улагано.

- Када је у питању комунална инфраструктура, потребе су велике и у протеклих 12 мјесеци смо покушали да поправимо ситуацију. Урађен је мост у Обровцу, те нисконапонска мрежа у Стратинској. Ове године смо у школи у Бронзаном Мајдану санирали игралиште, а то ћемо урадити на још једном - навео је Радојичић.

Директор фабрике "АМ Shoese" Бранко Капарановић је рекао да је производња покренута прије 14 дана и да је тренутно запослено 70 радника.

- У плану је да у наредних пола године запослимо до 200 радника, а да ли ћемо у томе успјети зависиће од тога колико ћемо имати расположиве радне снаге - рекао је Капарановић.

Казао је да у погону у Бронзаном Мајдану шију горњи дио ципеле за бренд "стил мартин", те да је произвођач ципела Италијан Антонио Беноти.

- Пласирамо производе на дораду у Словачку. На крају финални производ иде на европско тржиште и за све произведено већ постоји договорено тржиште - навео је он.

Један од радника Драган Поповић је рекао да отварање фабрике пуно значи за овај крај.

- Омладине има довољно, а има и искусних радника који их могу обучавати. Прије десет година сам овдје радио када је поново покренута производња, али је тада стала и драго ми је да се поново вратила - навео је Поповић.

Доња Пискавица

Игор Радојичић је јуче обишао Доњу Пискавицу, гдје град улаже око 80.000 КМ у водоводну мреже. У засеоку Кнежевићи у току је изградња једног крака од око 400 метара, а у засеоцима Талићи и Штрпци изграђено је 800 метара мреже. Исто тако обишао је и радове на дионици пута Бронзани Мајдан према Санском Мосту, гдје се наредних дана очекује асфалтирање око три километра саобраћајнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана