Подаци о квалитету ваздуха у Бањалуци од данас свакодневно на сајту градске управе

Срна
Подаци о квалитету ваздуха у Бањалуци од данас свакодневно на сајту градске управе

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас у Бањалуци да ће подаци о квалитету ваздуха од данас бити дневно расположиви на интернет страници Градске управе, а мјерења ће вршити Институт за грађевинарство "ИГ" на три локације - у насељима Центар, Борик и Паприковац.

"Методологијом која траје већ годинама то се није радило на такав начин, па смо због јавности, наложили да се од данас свакодневно објављују сви подаци о квалитету ваздуха", рекао је Радојичић.


Радојичић је напоменуо да Институт за грађевинарство "ИГ" мјери квалитет ваздуха у Бањалуци, за шта је овлаштење добио путем јавног тендера.

Он је истакао и да је према свим параметрима квалитет ваздуха јуче и данас у Бањалуци - у првој категорији.

"Магла је једно, смог је друго. У граду Бањалуци није било проблема аерозагађења којег је нажалост било у неким другим локалним заједницама", рекао је Радојичић.

Према данашњим резултатима мјерења објављеним на сајту Градске управе, незнатно су повећане концентрације лебдећих честица што је уобичајено за ово доба године и за сезону гријања.

Према уговору са Градском управом, мјерење нивоа аерозагађења на подручју Бањалуке обавља Институт за грађевинарство "ИГ", који посједује одговарајућу акредитацију Института за акредитовање БиХ.

Према Закону о заштити ваздуха, квалитет ваздуха разврстава се у три категорије - прва категорија подразумијева чист или незнатно загађен ваздух гдје нису прекорачене граничне вриједности ни за једну загађујућу материју.

У другу категорија спада умјерено загађен ваздух гдје су прекорачене граничне вриједности за једну или више загађујућих материја, али нису прекорачене толерантне вриједности ниједне такве материје.

Трећа категорија подразумијева прекомјерно загађен ваздух гдје су прекорачене толерантне вриједности за једну или више загађујућих материја.

Радојичић је истакао да предузеће "Еко-топлане" има потпуно законско овлаштење да обавља производњу, дистрибуцију и наплату топлотне енергије у Бањалуци.

Он је подсјетио да Градска управа има надлежност да, према Закону о комуналним дјелатностима и Закону о локалној самоуправи, организује и повјерава комуналне дјелатности и истакао да је то аутономно право града и када је ријеч о водоводу, чистоћи и топлотној енергији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана