Под ведрим небом вјежбају млади и стари

Вања Гајић
Под ведрим небом вјежбају млади и стари

Бањалука - Доласком љепшег времена, грађани се све више опредјељују за замјену загушљивих теретана и фитнес студија вјежбањем под ведрим небом, а прољећни дани које сви жељно ишчекују идеални су да се одлазак у природу “зачини” и конкретнијом активношћу на справама.

Град је претходних година изградио више вјежбалишта на отвореном. Справе су постављене у парку “Младен Стојановић”, на шеталишту поред Врбаса између Ребровачког и Венеција моста, на Бањ брду, у насељу Симе Матавуља, на Булевару Десанке Максимовић на Старчевици, те надомак Основне школе “Иван Горан Ковачић” у Лазареву.

Рекреативци истичу да им је много угодније да вјежбају на травнатим површинама него у “загушљивом простору”. Самим тим је и јефтиније, те прижељкују да ове справе буду постављене и у осталим насељима.

- Када су у питању теретане на отвореном, имам позитивно мишљење. Нажалост, данашњица нам доноси брз темпо и недостатак времена, тако да су људи запоставили сами себе и здрав начин живота - казао је фитнес тренер Борис Шалић.

Према његовим ријечима, спорт треба да се врати на улице, у насеља, да се крене од игре и забаве, дружења, па можда и до професионалног бављења.

- Поред спорта, теретане на отвореном доприносе здрављу, али и социјализацији људи. Мислим да свако насеље треба да има овај вид рекреације, јер побољшава квалитет живота - навео је Шалић.

Вјежбање је пут до здравља, кажу љекари, али треба да поведемо рачуна када су у питању нагле промјене времена.

- Свакако је боље вјежбати на чистом ваздуху него у затвореном простору. Као старија особа принуђен сам да због болести кичме по препоруци љекара специјалисте вјежбам по петнаест минута дневно - рекао је пензионер Миленко Мајкић коме рекреација у природи веома прија.

Истиче да једва чека да се вријеме прољепша и да поново изађе до справа.

- Прије овог захлађења справе у мом насељу су скоро у свако доба дана биле заузете, што показује да је то пун погодак и за младе и нас старије, којима такође прија разгибавање - каже Мајкић.

Психички или физички умор лакше је савладати боравком на отвореном. Стога се тренинг под ведрим небом врло често практикује ради бржег обнављања организма.

Истраживања су показала да љетне врућине или зимске хладноће захтијевају додатни напор за тијело, што доводи до веће потрошње калорија. Природа је живи организам који нам непрестано шаље енергију, а на нама је да је искористимо.

Препорука

Особама које болују од кардиоваскуларних болести препоручује се физичка активност.

- То су шетња, убрзан ход или вожња бициклом, те довољан унос течности. Промјена животних навика, начина исхране, конзумирање свјежег воћа и поврћа богатог влакнима, витаминима и минералима се такође препоручује - савјетују љекари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана