Почела изградња кружног тока на Лаушу

Александар Стојановић, Срна
Почела изградња кружног тока на Лаушу

Бањалука - Изградња кружне раскрснице код ресторана Сирано, на Лаушу почела је данас.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, рекао је да ће изградња ове модерне кружне саобраћајнице растеретити саобраћај на Лаушу.

“Молимо мјештане Лауша за мало стрпљења док трају радови. Саобраћај ће бити преусмјерен на Улицу Ранка Шипке или преко Побрђа, дио ће бити преусмјерен према Зеленгорској улици, а саобраћај на локацији изградње ће се одвијати једном траком”, казао је Радојичић.

Ненад Нешић,директор Путева РС, рекао је да је ово заједничка инвестиција Града Бањалука и ЈУ “Путева РС” у износу од 650.000 КМ.

Дејан Гаковић, из “Козарапутева” извођача радова, рекао је да ће се трудити да што прије радови буду завршени, чак и прије рока, те да ће се раскрсница проширити на уштрб сусједних саобраћајница и да ће режим саобраћаја бити измјењен тек након уласка радова у саму кружну раскрсницу.

Грађани страхују од гужви, надлежни апелују на стрпљење

Грађани страхују да ће изградња нове кружне раскрснице на Лаушу, која је почела данас, изазвати саобраћајни колапс, док надлежни моле за стрпљење јер ће завршетком овог пројекта бити трајно ријешен проблем гужви у овом дијелу града.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је јуче да ће док трају радови бити преусмјеравања дијела саобраћаја на алтернативне путне правце, али да у суштини нема трајног рјешења за дуге колоне које се очекују.

- На овој раскрсници су и до сада биле велике гужве, а када почну радови оне ће бити појачане. Једино можемо позвати грађане да имају стрпљења у наредних неколико мјесеци, да би послије тога, изградњом кружне раскрснице, имали олакшан саобраћај - рекао је Радојичић.

Предсједник мјесне заједнице Лауш један Небојша Матић истиче да је почетак изградње кружне раскрснице на укрштању Карађорђеве и улице Јована Рашковића од великог значаја за ово насеље, те да ће се ријешити дугогодишњи проблем и успоставити боља веза са Паприковцем према Универзитетско-клиничком центру РС.

- Истина је да ће гужве сада бити повећане, а овом приликом апелујем на мјештане да се стрпе у наредних неколико мјесеци и да користе алтернативне правце да би се избјегла велика закрчења у саобраћају - рекао је Матић. Он је додао да грађани до Паприковца могу доћи преко Санске и улице Вида Симурџића, а према центру града могу се спустити преко Лијевчанске улице.

- Ми се надамо да ће се послије изградње кружног тока кренути у реконструкцију Карађорђеве улице, а самим тим и убрзати развој овог дијела града - закључио је Матић.

Мјештани Лауша, у страху од саобраћајног колапса, већ су се наоружали стрпљењем. Поручују да је растерећење саобраћајног чворишта код “Сирана” приоритет. 

- Кад се враћам са посла некад и дуже од пола сата проведем у колони у ауту, је су гужве несносне. Питам се шта ће бити сада када почну радови. С друге стране, драго ми је да се напокон креће у реализацију овог пројекта, јер ће нам послије бити много лакше - истакао је Саво Грмуша. 

Саобраћајне гужве не представљају проблем само мјештанима Лауша јер је због великог броја инфраструктурних пројеката који су тренутно у току, колапс честа слика и у другим насељима.

Таксиста Зоран Радујковић каже да су гужве велике, нарочито у јутарњим часовима и послијеподне, када већина грађана завршава са послом.

- Драго ми је да се гради велики број кружних токова и нови мост, али није требало радити све одједном, јер је у граду настао колапс. Надам се да ће завршетком свих радова саобраћај бити много растерећенији - додао је Радујковић.

 Тендер

Град је јуче расписао тендер за градњу нове кружне раскрснице, на прометном укрштању код сједишта Полицијске управе. Градњом новог кружног тока, у вриједности од око 370.000 КМ, настоји се што више растерети саобраћај у овом дијелу града.

- Наведена раскрсница представља важно мјесто јер се налази на правцу који преко Градског моста спаја западни транзит са источним дијелом града, те генерише велики обим саобраћаја - истакао је шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана