Побједнички дух надјачао зиму

Глас Српске
Побједнички дух надјачао зиму

Бањалука - Срђан Самарџић, Милка Јанковић, Теа Прошић и Никола Кутић побједници су јучерашњег такмичења “Трчимо за Српску”, у којем је учествовало више од 200 тркача.

Трка је организована на Тргу Крајине у оквиру Елта кабел бањалучке тркачке лиге за 2019. годину, а поводом прославе Дана Републике Српске и Православне нове године. Такмичари су били распоређени у три категорије, које су чинили малишани до десет година, дјеца од десет до 14 година, те одрасли.

- Имајући у виду околности, да је зима и празнично вријеме, презадовољни смо бројем учесника. Они долазе из читаве БиХ и Србије. Да кроз спорт дамо и неки свој допринос за Бањалуку и РС одлучили смо прије три године, када смо учествовали на паради поводом Дана Републике. Тако смо организовали манифестацију под називом “Трчимо за Српску”. Ово већ прелази у традицију, а планирамо да проширимо границе и дигнемо је на виши ниво, што сама трка и заслужује - рекао је организатор трке Душко Тадић.

Одржавање трка привлачи све већу пажњу, а њихов циљ је развој спорта, мотивација младих, али и већа промоција града.

- Посебно желимо мотивисати дјецу. Прошле године смо имали доста акција и годину смо завршили Никољданском трком и прикупљањем пакетића. Обрадовали смо око 500 малишана из социјално угрожених породица, као и дјецу са инвалидитетом. Наш план за ову годину је да у склопу Бањалучке тркачке лиге прикупимо више од 1.000 пакетића којима бисмо усрећили те категорије, али и све остале малишане - додао је Тадић. Дипломе су припале свим млађим учесницима, а награде за одрасле били су мобилни телефони.

Међу учесницима био је и већ познати учесник Бањалучког полумаратона Миладин Драгојевић, кога проблеми са видом нису спријечили да да све од себе. Да би истрчао трку без проблема, помоћ му је пружио друг Срђан Јаковљевић.

У категорији до десет година до циља је прва стигла Теа Прошић из Козарске Дубице.

- Професионално се бавим атлетиком већ четири године, а свим младим препоручујем да изаберу спорт који им највише одговара и почну остваривати своје снове - рекла је Теа.

Побједнику трке у категорији од десет до 14 година, тринаестогодишњем Николи Кутићу из Бањалуке ово даје мотив да од спорта никако не одустаје. О значају манифестације говори и долазак све већег броја људи из сусједних градова. - Редовно долазим на трке Бањалучке тркачке лиге. Члан сам клуба Слобода из Новог Града, те се трудимо да подржимо сва атлетска дешавања у региону - рекао је Игор Миљатовић.

Помоћ града

Према ријечима предсједника Градске скупштине Бањалука Зорана Талића циљ је да се у спорт укључе млади.

- Већ смо доста урадили у вези са афирмацијом спорта код младих, кренувши од тога што смо увели спорт у школама. Ту су и бројни други пројекти, као што је отварање нове спортске дворане, те бесплатне чланарине за најмлађе суграђане - рекао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана