Пјешачка зона у центру Бањалуке и овог љета

nezavisne.com
Пјешачка зона у центру Бањалуке и овог љета

Бањалука - Дио главне улице у центру града и овог љета биће око три мјесеца викендом претворен у пјешачку зону, потврдили су у бањалучкој Градској управи.

Грађани, поготово родитељи, њихови малишани и рекреативци кажу да им је драго што ће и ове године дио Улице краља Петра I Карађорђевића бити забрањен за сва моторна возила.

“У многим градовима ова пракса постоји већ дуго времена, тако да ме радује што је та идеја заживјела и код нас. Викендом често до центра дођем бициклом, због чега ми је посебно драго јер неће бити возила”, рекла је Биљана Радуловић из Лазарева.

Драгана Л., мајка троје дјеце из Обилићева, подржава ову идеју јер, како каже, у центру града има велики број возила, а претварањем ове улице у пјешачку зону, пјешаци ће имати више простора.

“Често са дјецом прошетам до града, тако да ми много значи када знам да нема саобраћаја јер могу да се опустим и пустим малишане да шетају и да се играју без страха да ће наићи аутомобил”, казала је она.

Има и грађана који негодују због овога јер, како кажу, у граду су ионако велике гужве, а отварањем пјешачке зоне само ће доћи до још већих гужви и колапса у саобраћају.

Један од њих је Горан К., који сматра да главна улица у граду увијек треба да буде отворена за саобраћај.

“Град би требало да има више шеталишта и простора за рекреацију, а главна улица не би требало да буде затворена за моторна возила ни у данима викенда”, каже Горан К.

У Градској управи рекли су да ће ово бити трећа година заредом како се практикује да у другој половини године око три мјесеца викендом дио Улице краља Петра И Карађорђевића буде забрањен за сва моторна возила.

Прошле године ова активност је почела у јуну и трајала је до септембра, а централна улица је била затворена за сва моторна возила од суботе од 18 часова до четири часа у понедјељак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана