Откривен 51 случај крађе струје

Игор Пилиповић
Откривен 51 случај крађе струје

Бањалука - На подручју града у овој години откривен је 51 случај крађе струје, а појачана контрола и откривање неовлашћене потрошње електричне енергије довели су до смањења дистрибутивних губитака.

Потврдили су ово "Гласу Српске" у предузећу "Електрокрајина".

- Струју најчешће краду преспајањем фазе на бројилу са трофазног на једнофазно очитавање, али и измјеном тарифе на мјерном апарату. Крадљивци струје скидају или оштећују пломбу на бројилу, што је кажњиво и указује на неовлашћену потрошњу струје - казали су у "Електрокрајини" и додали да неодговорни појединци неријетко без дозволе прикључују струју директно са стубова на штендер куће, али и постављају магнете на сат, да би успорили или у потпуности обуставили очитавање.

- "Електродистрибуција", која је задужена за подручје града, протеклих неколико година појачала је активности на контроли и откривању неовлашћене потрошње електричне енергије, што је, између осталог, довело до константног смањења дистрибутивних губитака, који су, закључно са крајем прошле године, сведени на рекордно низак ниво од 12,8 одсто - саопштили су из "Електрокрајине".

На подручју града у току прошле године откривена су 224 случаја крађе електричне енергије, што је за 68 одсто више у односу на 2014. годину, када су откривена 133 случаја.

- По том основу у прошлој години поднијели смо 163 кривичне пријаве против несавјесних потрошача - казали су у "Електрокрајини".

Неовлашћена потрошња електричне енергије законом се третира као кривично дјело које се санкционише новчаном казном или затвором.

- Ако је то кривично дјело починио појединац, законом је предвиђена минимална новчана казна од 1.000 КМ или казна затвора до једне године. Уколико је починилац фирма, законом је предвиђена минимална новчана казна од 10.000 КМ, а за одговорно лице тог предузећа најмање 2.000 КМ или казна затвора до једне године - рекли су из "Електрокрајине".

Грађани подржавају редовне контроле и санкционисање оних који краду струју.

- Треба кажњавати оне који нелегално користе електричну енергију, јер није нормално да ми плаћамо, а други да краду - рекао је становник Центра Милош Попарић.

Губици и Крађа Струје

(мини-табела)

         

2012. година       19,44 одсто

2013. година       15,55 одсто

2014. година       13,61 одсто

2015. година       12,77 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана