Оронуле табле одлазе у заборав

Ивана Кардум
Оронуле табле одлазе у заборав

Бањалука - Старе, поцијепане и ишаране наљепнице са редом вожње на таблама аутобуских стајалишта ускоро би требало да оду у заборав, чиме ће корисницима градског превоза, поред бесплатних брошура и интернет апликације, поново бити доступан и овај вид информисања.

Шеф одсјека за саобраћај у Градској управи Славко Давидовић рекао је да су склопили уговор са штампаријом, те су нове наљепнице са редовима вожње већ у изради.

Према његовим ријечима, код грађана не би требало да постоји неинформисаност о терминима вожње, јер је обезбијеђено више начина путем којих се може сазнати вријеме поласка жељеног аутобуса.

- Штампане брошуре редова вожње, у тиражу од 15.000 комада, бесплатно се дистрибуирају корисницима јавног превоза приликом вађења мјесечних карата. Такође, оне се могу преузети и у пријемној канцеларији у згради Градске управе - истакао је Давидовић.

Додао је да, према њиховим подацима, око 10.000 корисника има инсталирану апликацију “БЛ бус”, помоћу које термине могу провјерити на мобилним телефонима, таблет уређајима и рачунарима.

- Електронска апликација функционише на занимљив начин гдје су поласци аутобуса који су прошли обиљежени сивом бојом, прва сљедећа вожња означена је црвеном, а сви остали поласци су плави - објаснио је Давидовић. Поред тога, подсјетио је и на нови пројекат “паметних стајалишта”, која ће бити постављена у МЗ Центар, и то код “Поште” и на Тргу Крајине.

Обнова старих табли највише ће значити старијој популацији, која ову навику информисања тешко може замијенити коришћењем савремене технологије. - Ако на таблама не пише вријеме поласка аутобуса, онда је боље да их склоне, јер је њихова функција постала бесмислена. Значило би нам да можемо прочитати термине градске вожње, јер овако не знамо јесмо ли закаснили или аутобус још није стигао - рекао је пензионер Раденко.

Грађани имају примједбе и на то што нигдје нису написани термини доласка аутобуса на своја одредишта.

- Не користим често услуге градског превоза, али с обзиром на то да аутобуси стално круже, обилазећи више станица, не знамо тачно вријеме њиховог доласка на одредиште - пожалила се студенткиња Катарина.

Страњански аутобус

Због затварања моста у Драгочају, приградски аутобус на линији Страњани - Бањалука возиће старом приједорском цестом. Мост на Драгочајки од 1. августа биће замијењен новоизграђеним, а до тада мјештани овог насеља моћи ће да користе алтернативни пјешачки прелаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана