Odzvonilo prokišnjavanju i vlažnim učionicama Tehničke škole

Vesna Popović
Odzvonilo prokišnjavanju i vlažnim učionicama Tehničke škole

Banjaluka - Dio učionica Tehničke škole više neće prokišnjavati niti će zidovi da budu memljivi i vlažni jer je u toku detaljna rekonstrukcija a do sredine oktobra one će biti spremne da prime učenike.

Da popravka krova i učionica teče po planu juče se uvjerio i gradonačelnik Igor Radojičić koji je sa saradnicima obišao gradilište. 

- Ove godine je u 19 škola planirana obnova u većem ili manjem obimu. Jedan od većih zahvata je na Tehničkoj školi   Vrijednost radova je 140.000 KM i ta sredstva su izdvojena iz budžeta grada. Završetkom ovog posla škola će dobiti mogućnost da koristi prostor koji je ranije bio neupotrebljiv - kazao je Radojičić. 

Gradska uprava planira dogradnju ove škole i u novi dio da smjesti Građevinsku školu, čiji đaci već godinama nastavu pohađaju u iznajmljenom objektu.

- Građevinska škola je sada podstanar i nema svoju zgradu. Stari objekat u kojem je bila ta ustanova je devastiran i ne koristi se tako da bi se jedna škola te veličine mogla smjestiti na ovoj lokaciji. U toku je izmjena regulacionog plana centralnog područja grada kojim je predviđeno upravo takvo rješenje. Kada se taj proces okonča ići ćemo u izradu projekta dogradnje na osnovu kojeg ćemo znati koliko novca će biti potrebno. Time ćemo riješiti pitanje dvije škole Tehnička će imati bolje uslove za rad a Građevinska svoj objekat - precizirao je Radojičić.

Direktorica Tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da bi radovi u ovoj školi trebalo da budu okončani u prvoj polovini oktobra.

- U novu školsku godinu ulazimo spremniji nego ranijih godina jer ćemo dobiti nazad prostor koji ranije nismo mogli koristiti. Vratićemo 11 učionica, plus kancelarije, sanitarne čvorove i kabinete. Prvih mjesec dana školske godine nastava će se izvoditi po starom rasporedu a u oktobru ćemo napraviti novu raspodjelu tako da će svako odjeljenje imati svoju učionicu - rekla je Mrđa.

Delegacija grada je juče obišla radove i u OŠ “Ivan Goran Kovačić” gdje je takođe u toku sanacija dijela krova.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je rekao da je iz budžeta grada za te namjene izdvojeno 40.000 KM

- Polovina ove škole je posljednjih 40 godina bila prekrivena lesonit pločama a one nisu dobre ni za krovove a ni za zdravlje djece i nastavnika koji tu borave - rekao je Banjac.

Direktor škole Milenko Savičić je rekao da bi radovi trebalo da budu završeni do početka nove školske godine.

Staza na Banj brdu 

Na najpopularnijem gradskom izletištu, Banj brdu, uređene su nove pješačko-rekreativne staze duge 6,5 kilometara.

- Staza počinje iznad banje u Srpskim toplicama i ide prema restoranu, te se grana prema spomeniku i Trešnjiku i spušta ka Novoseliji. Duž staze postavljene dvije kućice i dvadesetak klupa, a potrebno je urediti još dva mostića - kazao je gradonačelnik Igor Radojičić koji je juče obišao novu stazu.

Ideja za uređenje ovih staza potekla je od Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana