Одзвонило дрвећу које представља пријетњу за пролазнике у Бањалуци

Весна Поповић
Одзвонило дрвећу које представља пријетњу за пролазнике у Бањалуци

Бањалука - Осушена стабала у парковима и дрворедима у ужем градском језгру биће уклоњена наредних дана, јер представљају опасност за пролазнике, а међу првима ће пасти она која се налазе у парку “Петар Кочић”.

У Одјељењу за комуналне послове су рекли да је ријеч о превентивној акцији градских служби.

- Обољела и сасушена стабла представљају потенцијалну опасност за пролазнике и биће уклоњена на неколико локација. На њихова мјеста, током јесени, биће засађене младе саднице - рекли су у овом одјељењу.

Казали су да ће комуналне службе данас посјећи два сасушена стабла у парку “Петар Кочић”. Ријеч је о сасушеној смрчи и стаблу црног ораха.

- С обзиром на то да су у питању висока стабла и да је ријеч о парку у центру града, који посјећује велики број суграђана, приликом њиховог уклањања комуналцима ће помоћи и ватрогасци са својом дизалицом - казали су у овом одјељењу.

Истакли су да ће такав темпо бити настављен и наредних дана на другим локацијама, гдје ће такође бити уклањана сасушена стабла.

- У парку “Младен Стојановић” биће уклоњена два бора и јасен. Код Дјечијег позоришта РС биће посјечена два потпуно сува дуда, а испред Народног позоришта РС двије липе - казали су у овом одјељењу.

Грађани поздрављају ову акцију градских служби и поручују да је боље да трула стабла буду уклоњена него да се сруше и некога повриједе.

- Стара стабла треба посјећи и замијенити садницама, јер на тај начин подмлађујемо градско зеленило и остављамо га генерацијама које долазе - рекао је Предраг Батић.

Према ранијим информацијама из Одјељења за комуналне послове Студија здравственог стања стабала је показала да би у граду ове године требало да буде уклоњено њих 400, јер су трула, али у градској каси нема довољно новца за те намјене.

Град у овој години у буџету има расположив новац за сјечу између 130 и 150 таквих стабала. Према посљедњим информацијама тај лимит је скоро достигнут, јер је у току ове године уклоњено њих 112. Према информацији из Градске управе у Бањалуци има 22.000 стабала засађених у алејама, парковима и насељима које одржава град.

Садња

Из одјељења су истакли да је ове године планирана садња 300 стабала која би требало у већини случајева да замијене посјечена стабла и уништене саднице.

Између осталог предвиђена је попуна дрвореда око Венеција моста, затим према насељу Траписти, те ка фабрици “Витаминка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана