Оборници Бањалуке 10. априла о смањењу комуналних такси

Срна
Оборници Бањалуке 10. априла о смањењу комуналних такси

Бањалука - Приједлог одлуке о комуналним таксама у Бањалуци, које би требало да буду смањене да би се створили услови за бољи привредни амбијент, наћи ће се пред одборници Скупштине града 10. априла, рекао је начелник градског Одјељења за привреду Раденко Комљеновић.

Комљеновић је на конференцији за новинаре рекао да су смањене комуналне таксе за ауто-школе са 260 на 150 КМ, као и за невладин сектор у распону од 40 до 150 КМ.

Он је навео да ће удружења, која окупљају лица са инвалидитетом, удружења која у партнерству са градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге, те непрофитна удружења хуманитарног карактера плаћати комуналну таксу 40 КМ умјесто досадашњих 360 КМ.

Комљеновић је истакао да је на захтјев одборничких клубова предвиђено да такса за културно умјетничка друштва буда смањена са 360 на 60 КМ.

Он је објаснио да су се на промјене одлучили након што је уочен проблем високе комуналне таксе за непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге.

Комљеновић је додао да се на овај начин дориноси развоју привредног амбијента износом од око 300.000 КМ на годишњем нивоу, те подсјетио на ранију одлуку којом су сви предузетници ослобођени предузетнике комуналне таксе на истицање фирме у првој години рада. Тај распон се кретао од 40 до неколико хиљада КМ, зависно од дјелатности.

Он је додао како очекује да ће ова одлука добили подршку одборника јер ће се тиме покушати обезбиједити бољи услови за привређивање.

“Ове мјере су на неки начин на штету градског буџета, али смо сматрали да је то добар потез града, јер буџет расте и већ на наредној сједници имамо ребаланс, па можемо да поднесемо такво оптерећење”, рекао је Комљеновић.

Он је напоменуо да је град Бањалука успјешно прошао процес ресертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи /БФЦ СЕЕ/ и потврдио статус града са повољним пословним окружењем.

Дејан Ћато из Бањалучке пиваре поздравио је одлуку Градске управе и додао да се тиме укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на својим возилима рекламирају своје производе, што до сада није био случај.

Секретар Удружења грађана “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић рекао је да ће послије смањења комуналних такси ово удружење моћи да више уложи у храну и потрепштине за најсиромашније.

“Ово је веома добар корак за нас који покушавамо да помогнемо људима који немају од чега да живе. Велика похвала за град Бањалуку”, рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана