Обнова улице Краља Александра на јесен

Весна Поповић
Обнова улице Краља Александра на јесен

Бањалука - Реконструкција и проширење 1.200 метара улице Краља Александра, која повезује насеља Петрићевац и Мотике, требало би да почне у септембру. У тај пројекат биће уложено 1,5 милиона КМ.

Ради се саобраћајници која је иначе дуга око седам и по километара и која је у јако лошем стању, а коју градске власти планирају да санирају у фазама. Радовима у овој години биће обухваћена дионица код жутих зграда на Петрићевцу. Средства у износу од 1,5 милиона КМ обезбиједио је град и то 600.000 КМ из суфицита из 2017. године, а остатак новца кроз емисију обвезница за финансирање капиталних пројеката коју је град недавно успјешно спровео.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да је већи дио пројекта реконструкције ове саобраћајнице већ урађен.

- Тек кад тај документ буде готов, знаћемо тачно који радови су потребни. Међутим, сигурно је да ћемо урадити потпуно нову дионицу пута у дужини од 1.200 метара која припада Петрићевцу. Коловоз ће бити проширен на двије траке од по три метра ширине, са тротоарима на обје стране. Биће постављена и канализација - казао је Сандић.

Прецизирао је да ће износ од 1,5 милиона КМ бити уложен искључиво у изградњу тог пута.

- У ту суму нису укључени имовинско-правни односи који ће бити рјешавани кроз редовна буџетска средства, односно из ставке коју користимо за те намјене - рекао је Сандић

Очекује да ће се у току љета са власницима парцела које се налазе на тој дионици договорити о откупу земљишта које ће бити потребно за реализацију тог пројекта.

- Тешко је рећи колико новца ће бити потребно за рјешавање тих имовинско-правних односа, то ћемо  знати тек када потпишемо споразуме са мјештанима - рекао је Сандић.

Додао је да ће након тога расписати тендер.

- Ако не буде проблема, на јесен бисмо могли увести извођача у радове. Реално је очекивати да у септембру почне градња - рекао је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Петрићевац Зоран Савановић рекао је да је улица краља Александра у катастрофалном стању.

- Коловоз је узак и два возила се не могу мимоићи. Ни асфалт није у добром стању, мислим да се не може саставити 15 метара саобраћајнице без неког оштећења - казао је Савановић.

Нагласио је да је реконструкција те улице од изузетног значаја за мјештане Петрићевца и да ће њеном реконструкцијом бити ријешен велики проблем.

- Посљедњих година дио уз ту улицу је доста изграђен и мјештани се жале да не могу прићи кућама - навео је Савановић.

Ударне рупе

Зоран Савановић је рекао да је на Петрићевцу потребна и санација споредних улица.

- У јако лошем стању је Купрешка улица која је пуна ударних рупа, али и улица Јовице Савиновића, у којој је један дио асфалтиран, а други није - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана