Ново рухо школе у Кочићевом вијенцу са најљепшим двориштем

Милош Васиљевић
Ново рухо школе у Кочићевом вијенцу са најљепшим двориштем

Бањалука - Основна школа "Јован Цвијић" у Кочићевом вијенцу добиће до половине овог мјесеца ново рухо, а њених 610 ученика ће, поред најљепшег школског дворишта, моћи да се похвале и много бољим условима за одвијање наставе.

Замјена столарије, постављање фасаде, изолација објекта, те санација крова биће додатни мотив за још боље резултате ђака који су добитници разних признања. Ријеч је о пројекту енергетске ефикасности, који се реализује у оквиру програма "Зелени економски развој", а финансирају га град и УНДП са по 100.000 КМ. Директорица ове установе Мила Никић-Чудић поносна је на чињеницу да је на челу школе чији ђаци већ традиционално биљеже успјехе на многим пољима. Она је нагласила да настоје ићи у корак с временом, те да ће обнова школе значајно допринијети томе.

- Програм "Зелени економски развој" од немјерљивог је значаја за нашу школу, због чега сам захвална градоначелнику Игору Радојичићу на подршци. По завршетку радова услови за извођење наставе биће вишеструко бољи, а учионице топлије и угодније за рад - рекла је Никић-Чудић.

Ова школа се разликује од других и по томе што сви ученици при доласку у школу остављају своје мобилне телефоне у кутију, захваљујући чему су више концентрисани на наставу. Школа "Јован Цвијић" је прва увела видео-надзор прије четири године, а помоћни радници дежурају умјесто ђака. Сви се труде да што боље дотјерају простор око школе, па су послије друге и треће награде прошле године освојили прво мјесто за најуређеније школско двориште.

- Засадили смо пет садница јабука, а раније су никнуле крушке. Двориште ћемо украсити и садницама цвијећа, а највеће задовољство представља то што ученици воде бригу о биљкама - казала је Никић-Чудић. Она је додала да је поносна на све ученике и истакла да су ове године постали регионални шампиони из физике и математике.

Педагог Драгана Раковић, која овај посао обавља већ 39 година, каже да рад са дјецом представља истинско задовољство, а ту је и мноштво анегдота и лијепих тренутака који остају у неизбрисивом сјећању.

Планови

У протеклом периоду много је урађено да би ова школа била препознатљива. Послије обнове мокрих чворова, донација рачунарске опреме, те поклона бивших ученика, у школи гледају корак напријед. У складу са могућностима иду у нове пројекте, да би школа изгледа још љепше.

- Покушаћемо да средимо школско игралиште, а желимо да направимо и игралиште за најмлађе ђаке, те да уредимо парк. Циљ нам је да проширимо и санирамо фискултурну салу, која је у посљедњем невремену претрпјела велику штету - казала је Мила Никић-Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана