Нови вртићи у Обилићеву и Росуљама отварају врата у септембру

Весна Поповић
Нови вртићи у Обилићеву и Росуљама отварају врата у септембру

Бањалука - Нови вртићи у насељима Обилићево и Росуље, у којима ће боравити 60 малишана, требало би да почну са радом у септембру, док ће у другим обдаништима бити ослобођено још неколико стотина мјеста јер ће дјеца кренути у школу.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да је при крају реновирање градског пословног простора у улици Марка Краљевића у Обилићеву, који би требало да постане “кутак” за најмлађе.

- Овај простор је био прилично девастиран и за његову обнову је из буџета издвојено 144.334 КМ - навео је Билчар.

Казао је да у улици Краља Петра Другог у Росуљама напредује адаптација пословног простора у вртић.

- На тој локацији грађевински радови требало би да буду готови за 10-15 дана - рекао је Билчар и напоменуо да се санација овог простора финансира кроз донацију Удружења осигуравајућих друштава РС од 70.000 КМ.

Казао је да ће оба вртића имати могућност смјештаја по 30 малишана те да је идући корак опремање обданишта.

- Расписан је тендер за куповину намјештаја и остале опреме потребне за њихов рад. Циљ је да у септембру имамо спремна два нова вртића у овим насељима - казао је Билчар.

За ову годину град је најављивао отварање трећег вртића, и то у насељу Старчевица.

- Надам се да ћемо у наредних 15 дана расписати тендер за избор извођача радова за преуређење пословног простора у том насељу, који је донедавно користила Градска развојна агенција (ЦИДЕА) - рекао је Билчар и додао да ће ови радови бити финансирани из градске касе. Он није могао да прецизира када би вртић на Старчевици могао отворити врата јер се тендерске процедуре могу одужити.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић рекла је да се на листи чекања за упис у вртић већ годинама у просјеку налази 2.000 малишана.

- Отварањем нових вртића неће се ријешити проблем дуге листа чекања, али је то промјена стања у позитивном правцу и знак да град озбиљно схвата тај проблем и покушава да га ријеши - навела је Куртиновићева.

Додала је да ће уписом дјеце у први разред бити ослобођено додатних неколико стотина мјеста.

- Од 1. до 15. августа биће објављен конкурс за попуну тих мјеста у вртићу, али и за она у новим - казала је Куртиновићева.

Обнова

За реконструкцију и адаптацију вртића ове године је планирано издвајање 420.000 марака из буџета.

Осим издвајања из градске касе, дио новца за те намјене је обезбијеђен и кроз донације. Од 57 мјесних заједница, колико их има на подручју града, јавни вртићи су распоређени у њих 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана