Нови пројекти развијају туристичку понуду Бањалуке: Бакина шкриња и клупа пољубаца маме туристе

Дејана Братић
Нови пројекти развијају туристичку понуду Бањалуке: Бакина шкриња и клупа пољубаца маме туристе

Бањалука - “Благо бакине шкриње” и “Клупа првог пољупца” само су неки од пројеката који би требало да привуку још већи број туриста, а за чију реализацију ће из градске касе бити издвојено 30.000 марака.

Стварање локација које се везују за љубав, тајне и које се уз одређени догађај памте и препричавају цијели живот инспирисало је чланове Удружења “Марко Поло” да нешто слично направе и у Бањалуци.

- По узору на катанце који се вежу по мостовима Париза и у на кућу Ромеа и Јулије у Верони, гдје се чека у редовима да се додирне кип у име неке љубавне жеље, дошли смо на идеју о стварању микротуристичке локације која би временом прерасла у легенду -  кажу из удружења “Марко Поло” којем је одобрен пројекат “Клупа првог пољупца”.

Чувари традиције из Хуманитарног удружења жена “Дуга” кажу да су њихове рукотворине постале атракција.

- Израђујемо аутентичне радове, рукотворине, и наша бакина шкриња је све већа. Обилазе нас туристи, а етнотуризам им је веома занимљив. Планирамо да представимо посјетиоцима наше благо старих орнамената - казали су из овог удружења.

Умјетница Соња Бикић, чији се пројекат нашао међу одабранима, каже да њена галерија постоји већ четири године и да привлачи посјетиоце.

- Хтјела сам да скренем пажњу јавности да и ми можемо по узору на велике свјетске музеје радити тако нешто. Изложба “Мачке” привукла је велики број посјетилаца и то ме инспирисало да наставим даље са радом - рекла је Бикићева.

Како љубитељи адреналина и екстремних спортова не би остали ускраћени, одобрени су и пројекти ваздухопловног клуба “Скџдиве” и Пењачког клуба “Соло”.

- Пројектом “Пењалиште Сутурлија” желимо да направимо љепши амбијент и омогућимо дјеци лакши приступ. Многе породице овдје долазе на купање, па се трудимо да тај простор буде чистији, да буду постављене клупе и столице. У нашем клубу имамо дјецу од четири до 12 година и циљ је да им омогућимо лакши приступ. Надам се да ћемо мотивисати и друге да нам се придруже - казали су из клуба “Соло”.

Из Градске управе су саопштили да су пројекти одабрани у складу са критеријумима дефинисаним правилником, а да
ће са удружењима бити закључени уговори о суфинансирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана