Нови булевар жила куцавица града

Милош Васиљевић
Нови булевар жила куцавица града

Бањалука - Отварање новоизграђене дионице источног транзита, на чију се градњу чекало дуже од три деценије, те кружне саобраћајнице на Ребровцу, обрадовало је возаче не само овог дијела града, већ и шире, јер је коначно прорадила саобраћајна жила куцавица Бањалуке.

Ове значајне инфраструктурне пројекте јуче су пустили у функцију градоначелник Игор Радојичић, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и директор предузећа “Путеви РС” Ненад Нешић.

- Прије 32 године заустављен је источни транзит, замишљен као обилазница око Бањалуке, који је са западним транзитом требало да чини прстен. Данас ово више није обилазница него градска артерија и данас добијамо нови булевар у граду - казао је Радојичић.

Он је нагласио да је, уз нову дионицу источног транзита, пуштена у саобраћај и кружна раскрсница на Ребровцу, а почиње и градња новог моста на мјесту Зеленог моста.

- Ова три капитална пројекта ће потпуно саобраћајно отворити овај дио Бањалуке и нашим грађанима на овом подручју омогућити да брже стигну на своја одредишта. Ово  су велики послови за Старчевицу и Обилићево и цијели источни дио града, али и за оне који у транзиту пролазе кроз Ребровац, као и за све грађане - истакао је Радојичић.

Цвијановићева је истакла да је у Бањалуку у протекле двије године уложено више него у претходних неколико година.

- Прво, то значи да смо као Република изашли из проблема у којима смо били, да смо финансијски стабилни и да можемо да се посветимо интересима свих оних који раде на терену, а то јесте и Градска управа, која покушава да идентификује пројекте, а исто тако зна да их предложи Влади РС. Друга важна ствар јесте да сваки пут када имате добар пројекат морате да нађете изворе финансирања, а Влада је обезбиједила пласирање преко 120 милиона КМ широм РС - казала је Цвијановићева и додала да су од непроцјењивог значаја пројекти који се реализују на радост свих грађана.

Нешић је рекао да “Путеви РС” са Владом РС и градом учествују у реализацији великог броја пројеката у Бањалуци. Како је навео, нова дионица источног транзита, дужине 440 метара, вриједна је 805.000 КМ, а кружна раскрсница на Ребровцу 541.000 КМ. Радове су финансирали “Путеви РС”, док је град обезбиједио документацију и ријешио имовинско-правне односе. Нешић је нагласио да ће током године са градом бити урађен и кружни ток на Лаушу и код будућег тржног центра “Делта планет”.

Прије свечаног отварања источног транзита градоначелник Радојичић, премијерка Цвијановић и друге високе званице обишли су новоизграђену кружну раскрсницу на Ребровцу, која је у функцији од сриједе. Радојичић и директор предузећа “Приједорпутеви” Раденко Црногорац потписали су јуче уговор о изградњи новог Зеленог моста на локацији садашњег. Радојичић је подсјетио да је прошле године утврђено да овај мост више није за употребу.

- Ово ће бити пуно модернији мост са двије траке, дужине 80 и ширине 40 метара, а ту ће бити и пјешачке и бициклистичке стазе, расвјета и видиковац. Позивам грађане на стрпљење до краја ове године, када ће преко новог моста добити повезницу источног и западног транзита, а саобраћај ће бити знатно олакшан између двију страна Врбаса - рекао је Радојичић.

Црногорац је изјавио да је вриједност изградње моста око 2,2 милиона КМ, а рок за извођење радова пет мјесеци.

Потпредсједник Скупштине града Милан Милаковић рекао је да град успјешно рјешава највеће инфраструктурне проблеме.

  • Кружни ток на Ребровцу, источни транзит и Зелени мост нису само вишегодишњи него вишедеценијски приоритети. Град се шири и развија, а за сваки развој потребни су услови - рекао је Милаковић.

Нови пројекти

Игор Радојичић је најавио и друге значајне пројекте ове године за становнике града на Врбасу.

- Са Владом РС и предузећем “Путеви РС” настављамо да градимо нове саобраћајнице. Изградићемо кружни ток на Лаушу, два у Алеји Светог Саве, модерну саобраћајницу у улици Краља Александра Карађорђевића. Већ радимо у Чесми, у улици Петра Великог, и Пријечанима, а радићемо и у Шарговцу те очекујемо радове на путу Чокори - Сарачица - казао је Радојичић и додао да ће ове године коначно потећи вода са Црног врела те почети доградња ОШ “Бранко Радичевић” на Старчевици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана