Novi bicikli za iznajmljivanje na proljeće

Aleksandar Stojanović
Novi bicikli za iznajmljivanje na proljeće

Banjaluka - Grad će na proljeće dobiti još jedan terminal za iznajmljivanje bicikla jer za to postoji velika zainteresovanost građana i turista, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema planovima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, lokacija nove “Bajk šering” stanice bi trebalo da bude u Obilićevu ili Rosuljama.

-  Kada je u pitanju Obilićevo, razmatramo lokaciju na ukrštanju ulice Cara Lazara sa novoizgrađenim dijelom istočnog tranzita, u neposrednoj blizini novog vrtića, a u Rosuljama na ukrštanju ulica Trive Amelice i Kralja Petra Drugog. Za obje lokacije već su izrađeni urbanističko-tehnički uslovi - naveli su u Odeljenju za saobraćaj i puteve.

Na četiri lokacije, prošle godine uvedena je mogućnost iznajmljivanja bicikala putem sistema “BL bajk” i za taj alternativni način prevoza je vladao veliki interes.

Izgradnju novog terminala podržavaju i građani. Stanovnik MZ Centar Goran Pivašević  ističe da je rješenje za saobraćajne gužve širenje ove mreže i poboljšanje biciklističkog prevoza.

- Grad mora imati alternativan način prevoza, a bicikl je jedan od njih. “Bajk šering” je odličan i praktičan način da do određene tačke umjesto automobilom odete biciklom, a da bi dobio svoju pravu snagu mora da se izgradi mreža terminala kako bi mnogo više naselja bilo međusobno povezano  - ističe Pivašević.

Dodao je da Banjaluka ima problem sa velikim brojem automobila na malom prostoru, te da je najbolji način sistematski rješavati ovaj problem stvaranjem boljih uslova za biciklistički saobraćaj, te uvođenjem većeg broja biciklističkih traka.

Saobraćajne gužve izazvane radovima na infrastrukturnim projektima su jedan od najvećih problema za sve oni koji su često u svom četvorotočkašu. Mirjana Nikolić sa Starčevice istakla je da su je gužve u saobraćaju primorale da pronađe alternativno sredstvo prevoza.

- Bicikl je idealno rješenje. Ranije nisam mnogo vozila dvotočkaš ali kako su gužve u gradu pojačane bila sam primorana na tako nešto. Pretplatila sam se na godišnju kartu za “Bajk šering” i mislim da je potrebno u svim naseljima uvesti taj sistem, jer se zaista pokazao kao svrsishodno rješenje - rekla je Nikolićeva.

Banjaluka se prošlog proljeća pridružila velikoj porodici svjetskih gradova koji pružaju mogućnost korišćenja javnog iznajmljivanja bicikala. “Bajk šering” sistem, prije zimske pauze, imao je više od 1.000 korisnika, a registrovano je oko 11.000 iznajmljivanja za prvih osam mjeseci korišćenja.

Četiri lokacije

Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas plaća se 1,5 KM. Mjesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

Lokacije na kojima se mogu iznajmiti bicikli su: centar grada - ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Vodeni park “Akvana”, Park “Mladen Stojanović” i ulica Majke Jugovića - kod Studentskog centra “Nikola Tesla”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana