Нова расвјета тјера мрак са сеоских сокака

Ивана Кардум
Нова расвјета тјера мрак са сеоских сокака

Бањалука - Од постављања ЛЕД расвјете у уже градско језгро велику корист имаће и приградска насеља јер ће досадашње свјетиљке из центра бити премјештене на та подручја, саопштено је из Градске управе.

Тако ће нова свјетла растјерати мрак у дијеловима мјесних заједница: Бронзани Мајдан, Чокорска поља, Пискавица, Поткозарје, Борковићи, Кола, Мотике, Стричићи, Голеши, Сарачица, Рекавица, Верићи, Крупа на Врбасу и Љубачево.

- Већ постављена ЛЕД расвјета, као и она која је планирана да се инсталира на улицама града, омогућиће премјештање старих свјетиљки на рурална подручја. Циљ овог пројекта је да побољша освјетљење улица и смањи потрошњу електричне енергије, будући да су ЛЕД сијалице неупоредиво мањи потрошачи струје - рекли су у Градској управи.

Додали су да је већ доста урађено на рјешавању проблема са освијетљеношћу цјелокупног подручја града, али да их захтјеви мјештана због кварова и одржавања свјетиљки и даље затрпавају, јер је у приградским насељима расвјета углавном базирана на застарјелој технологији, односно живиним сијалицама, које пружају лошији квалитет освјетљења, уз честе проблеме са прегоријевањем.

Предсједник Савјета МЗ Пискавица Ненад Шибаревић сматра да би се у њиховом насељу требало рационалније порадити на питању јавне расвјете.

- Једини је проблем што се сат и по раније од уобичајеног времена пале сијалице, што узрокује беспотребну повећану потрошњу електричне енергије - рекао је Шибаревић.

Према ријечима предсједника МЗ Љубачево Раденка Вујасина, ове године биће постављена нова расвјета на путу према етно-селу у овом насељу. Мјештане Поткозарја послије јаког зимског невремена које је нанијело оштећења постојећим лампама очекује санација уличних свјетиљки.

- Нама су поправили комплетну расвјету, али нас је након пар дана стигло снажно невријеме, па је дошло до оштећења тек постављених сијалица. Надлежни органи су одмах реаговали и скинули оштећене лампе, а очекујемо и постављање нових сијалица - рекао је предсједник ове МЗ Ђурађ Ивић.

За редовно одржавање јавне расвјете град издваја 382.000 КМ, односно 190.000 КМ за сеоска подручја и 192.000 КМ за уже градско језгро.

Планови

Насеља Обилићево и Ада добиће 1.500 ЛЕД свјетиљки у току ове године, рекли су из Градске управе.

Планирано је да у 2020. буде постављено 5.000 модерних и штедљивих сијалица у МЗ Кочићев вијенац, Побрђе, Лауш, Петрићевац, Мотике, Дракулић, Шарговац и Залужани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана