Нова мрежа ријешиће старе проблеме у Дебељацима

Илијана Божић
Нова мрежа ријешиће старе проблеме у Дебељацима

Бањалука - Изградња канализације у огранку улице Браће Кавића у насељу Дебељаци почела је јуче, а упоредо са овим, мањим пројектом, Градска управа ће током ове године, новцем из буџета и кредита Европске банке за обнову и развој, градити широку мрежу водовода и канализације у вриједности од око девет милиона КМ.

Градоначелник Игор Радојичић, који је обишао ове радове, рекао је да је ријеч о дијелу канализације у улици Браће Кавића у Дебељацима која се ради по захтјевима грађана.

- Надам се да ће овај огранак канализације уједно помоћи у даљој превенцији проблема са падавинама и поплавама - додао је Радојичић.

Он је указао да је ово тек почетак великог овогодишњег улагања у изградњу нове водоводне и канализационе мреже у приградским и сеоским подручјима. Ови радови, иначе, дио су инвестиционог циклуса “Бањалука се гради”.

- Радићемо на свим подручјима града, од Карановца, Рекавица, Славићке, Радосавске, Бронзаног Мајдана, Мишиног Хана, Чесме, водећи се приоритетима које су исказали сами грађани - истакао је Радојичић.

Извођач радова у Дебељацима је предузеће “Хидросплет”. Вриједност уговорених радова је 15.000 КМ, а планирано је да буду окончани током јуна ове године.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дебељаци Зоран Лукић казао је да је овај пројекат мјештанима изузетно важан.

- Ово је веома значајна промјена за насеље Дебељаци. Од 70 до 100 домаћинстава биће увезано у нову водоводну и канализациону мрежу. Захваљујући томе, све површинске воде које долазе са нивоа брда ће бити каналисане, што ће свакако утицати на смањење опасности од поплава и клизишта - истакао је Лукић.

Мјештанин Дебељака Далибор Ђајић захвалио је градоначелнику и Градској управи на овом значајном инфраструктурном пројекту који ће, како је рекао, помоћи да домаћинства буду заштићена од поплава.

 Отпадне воде

Мјештани Дебељака до сада су имали велике проблеме са канализацијом и фекалијама, јер пола насеља није било прикључено на канализациони систем па су отпадне воде најчешће завршавале у каналима поред пута.

- Годинама смо имали исти проблем, смрад се ширио дуж цијелог насеља, посебно љети. Изградња канализације омогућиће прикључење свим домаћинствима и ријешиће наше досадашње проблеме - казао је мјештанин овог насеља Јован Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана