Неће бити зиме за малишане у “Бамбију”

Весна Поповић
Неће бити зиме за малишане у “Бамбију”

На објекту вртића “Бамби” у Новој вароши замијењени су кров и прозори те урађена нова фасада, што ће обезбиједити топле просторије наредне зиме за 150 малишана који бораве у овој предшколској установи.

У реконструкцију је уложено око 150.000 КМ у склопу пројекта “Зелени економски развој”, а средства су заједнички обезбиједили влада Шведске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, док је адаптацију реализовао Развојни фонд Уједињених нација (УНДП).

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић рекао је да већ четврту годину учествују у пројектима овог типа.

- Влада РС, путем Фонда, за ове пројекте издваја годишње 500.000 КМ, а укупно се у РС кроз разне активности уложи око два милиона КМ - рекао је Тодоровић.

Истакао је да се његовом реализацијом утопљавају објекти, и то у највећем броју случајева из образовног и здравственог сектора.

Замјеник резидентног представника УНДП-а Сухроб Хошмухамедов рекао је да ће бити бољи услови у вртићу.

- Прије обнове просјечна температура током зимских мјесеци у објекту била је 17 степени, а након ове обнове она ће бити око 22 степена, што је много боље - казао је Хошмухамедов.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да је у овај објекат уложено 150.000 КМ, и то за замјену крова и прозора те да је урађена и нова фасада.

- Повећање енергетске ефикасности веома је значајан пројекат, а само у овом случају утрошак енергије ће бити смањен за 50 одсто - рекао је Ђокић.

Казао је да су до сада реализована 32 пројекта овог типа.

- Ова активност ће бити настављена јер у Српској имамо око 700 објеката које је потребно реконструисати. Од тога је 70 из области здравства, а остали су јавни објекти, од чега је највише школа и вртића - казао је Ђокић.

Додао је да са Свјетском банком преговарају о кредиту од 12 милиона КМ за побољшање енергетске ефикасности.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да је за град важно да добија нове вртиће и да обнавља постојеће.

- Ове године планирано је да буду отворена три нова вртића. У два је у току опремање. Желимо да буду спремни у септембру, а трећи до краја године - навео је Радојичић.

Директорица Центра за предшколско васпитање Јелена Куртиновић рекла је да су за малишане у вртићу “Бамби” обезбијеђени бољи услови боравка.

- Идуће године обиљежавамо 70 година од отварања првог вртића “Јежева кућица” код Фабрике дувана. У њему су изузетно лоши услови и дјеца бораве у просторијама у којима има влаге. Надам се да ћемо до прославе тог јубилеја успјети да реконструишемо и тај објекат - казала је Куртиновићева.

Споразум

Представници Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и УНДП-а потписали су јуче споразум о наставку суфинансирања пројекта побољшања енергетске ефикасности објеката у Српској у износу од 1,5 милиона КМ.

- Фонд је наш веома битан партнер у овом послу већ годинама и радујем се даљој сарадњи - рекао је представник УНДП-а Сухроб Хошмухамедов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана