Najsavremenija hitna pomoć u službi građana

Ivana Kardum
Najsavremenija hitna pomoć u službi građana

Banjaluka - Gradska uprava poklonila je juče novo sanitetsko vozilo Službi hitne medicinske pomoći vrijedno 262.000 KM. Po bogatoj opremi ono je najsavremenije u Republici Srpskoj.

 

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je uručivši ključeve vozila direktorici Doma zdravlja Gordani Tešanović naglasio da se za obnovu voznog parka pojavila potreba zbog veličine grada, koji se širi, te da se sa nabavkom vozila hitne pomoći ne namjerava stati.

- U Službi hitne medicinske pomoći zaposleni su izuzetno obučeni ljudi koji ulažu maksimalne napore da medicinski zbrinu svakog ko je ugrožen i za to im treba odati priznanje. Međutim, za kvalitetan kadar potrebna je i adekvatna oprema, a sadašnja vozila su nabavljena prije desetak godina - rekao je Radojičić.

On je najavio da će ove godine zajedno sa japanskom vladom grad sufinansirati još dva vozila za trasport.

Direktorica Doma zdravlja Gordana Tešanović rekla je da je vozilo koje je stiglo u Službu hitne pomoći velika radost za specijaliste urgentne medicine u ovoj ustanovi, a posebnu važnost ima za građane Banjaluke.

- U vozilu se nalazi sve što je potrebno za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata, a to su dvanaestokanalni EKG, portabilni respirator, portabilne torbe i torba sa opremom za porođaj, udlage, spinalne daske - kazala je Tešanovićeva.

Istakla je da je tokom prethodne godine u terenskim uslovima i kućnim posjetama pruženo više od 7.100 usluga.

- Pored pružanja usluga u prostorijama ambulante Služba hitne medicinske pomoći pruža usluge i na terenu, tako da su ova vozila za njih veoma značajna - naglasila je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, posljednja nabavka sanitetskih vozila bila je još davne 2010. godine

- Ovo je četvrto sanitetsko vozilo koje će biti na usluzi građanima. Služba hitne pomoći ima potrebu za još dva vozila, da bi svoje poslove mogli obavljati po najvišim standardima - kazala je Tešanovićeva.

Brzi i efikasni

Načelnik Službe hitne pomoći Nada Banjac rekla je da sva dodatna oprema njihovim ljekarima mnogo znači, da bi brzo reagovali i pružili efikasnu pomoć ugroženima.

- Bez lažne skromnosti možemo reći da je ovo najsavremenije vozilo u RS, jer posjeduje sve uređaje po svjetskim standardima. Imamo dosta vitalno ugroženih pacijenata, koje treba što prije zbrinuti. Vozilo koje ima ovakvu snagu, brzinu i pristupačnost za sve dijelove grada mnogo će nam pomoći da pružanje usluga bude što bolje - istakla je Banjac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana