Најсавременија хитна помоћ у служби грађана

Ивана Кардум
Најсавременија хитна помоћ у служби грађана

Бањалука - Градска управа поклонила је јуче ново санитетско возило Служби хитне медицинске помоћи вриједно 262.000 КМ. По богатој опреми оно је најсавременије у Републици Српској.

 

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је уручивши кључеве возила директорици Дома здравља Гордани Тешановић нагласио да се за обнову возног парка појавила потреба због величине града, који се шири, те да се са набавком возила хитне помоћи не намјерава стати.

- У Служби хитне медицинске помоћи запослени су изузетно обучени људи који улажу максималне напоре да медицински збрину сваког ко је угрожен и за то им треба одати признање. Међутим, за квалитетан кадар потребна је и адекватна опрема, а садашња возила су набављена прије десетак година - рекао је Радојичић.

Он је најавио да ће ове године заједно са јапанском владом град суфинансирати још два возила за траспорт.

Директорица Дома здравља Гордана Тешановић рекла је да је возило које је стигло у Службу хитне помоћи велика радост за специјалисте ургентне медицине у овој установи, а посебну важност има за грађане Бањалуке.

- У возилу се налази све што је потребно за збрињавање витално угрожених пацијената, а то су дванаестоканални ЕКГ, портабилни респиратор, портабилне торбе и торба са опремом за порођај, удлаге, спиналне даске - казала је Тешановићева.

Истакла је да је током претходне године у теренским условима и кућним посјетама пружено више од 7.100 услуга.

- Поред пружања услуга у просторијама амбуланте Служба хитне медицинске помоћи пружа услуге и на терену, тако да су ова возила за њих веома значајна - нагласила је Тешановићева.

Према њеним ријечима, посљедња набавка санитетских возила била је још давне 2010. године

- Ово је четврто санитетско возило које ће бити на услузи грађанима. Служба хитне помоћи има потребу за још два возила, да би своје послове могли обављати по највишим стандардима - казала је Тешановићева.

Брзи и ефикасни

Начелник Службе хитне помоћи Нада Бањац рекла је да сва додатна опрема њиховим љекарима много значи, да би брзо реаговали и пружили ефикасну помоћ угроженима.

- Без лажне скромности можемо рећи да је ово најсавременије возило у РС, јер посједује све уређаје по свјетским стандардима. Имамо доста витално угрожених пацијената, које треба што прије збринути. Возило које има овакву снагу, брзину и приступачност за све дијелове града много ће нам помоћи да пружање услуга буде што боље - истакла је Бањац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана