На рате купују и они са дубљим џепом

Дејана Братић
На рате купују и они са дубљим џепом

Бањалука - Поред набавке огрева и припремања зимнице, један од већих удара на кућни буџет у овом периоду јесте куповина зимске одјеће и обуће, због чега велики број грађана одлучује да робу купује на рате.

Према ријечима продаваца, цијене нису знатније мијењане у односу на прошлу годину, а могућност одгођеног плаћања користе и они са дубљим џепом. Задовољно трљајући руке, истичу да је продаја зимске колекције у пуном јеку.

- Имамо за свачији укус понешто, а муштерије најчешће купују капуте, џемпере и чизме. Цијене зимске колекције су отприлике исте као прошле године, једино су капути скупљи за неких 10 КМ, њихове цијене се крећу од 159 до 299 КМ - рекла је радница једног од бутика у центру Дијана Гајловић. 

Додала је да муштерије у овом бутику највише купују на рате и то углавном капуте, а да у понуди однедавно имају и џемпере чија је цијена од 20 до 90 КМ.

Продавачица у једној радњи спортске опреме такође истиче да грађани највише купују на рате.

- То им олакшава плаћање зимске робе, чије су цијене прилично високе. За најјефтиније чизме потребно је издвојити 100 КМ, док су најскупље 319 КМ - рекла је продавачица спортске опреме и додала да је заинтересованост грађана велика упркос томе што им није стигла цијела колекција.

Према ријечима многих продаваца, најчешће долазе радници оних фирми које имају склопљене уговоре са бутицима и углавном купују на шест рата без камате. На рате купују и љубитељи познатих брендова и то највише јакне, посебно у фирмираним бутицима, чије цијене достижу и 1.000 КМ, а углавном их пазаре сталне муштерије.

- Пошто продајемо искључиво брендиране јакне, цијене су прилично високе. То диктира врста материјала од којег су направљене, а најскупља јакна кошта 1.000, док је најјефтинија 690 КМ - рекла је продавачица Дара Ђилас.

У једном од бутика смо затекли и Тамару П. која каже да углавном купује на рате, јер у кући има два школарца којима треба да обезбиједи квалитетну одјећу и обућу за хладне дане.

- Да не купујем на рате, не бих била у могућности да дјеци купим добру јакну и чизмице. На томе не смијем да штедим, јер не могу допустити да ми дјеца сједе на настави у мокрим чизмама па да се послије то одрази на њихово здравље - рекла је Тамара П.

Њена суграђанка Милана Радовановић каже да је трочланој породици за куповину гардеробе потребно издвојити 500 марака како би спремно дочекала хладно вријеме.

- Да бисмо донекле обновили зимску гардеробу и обућу, потребно је најмање 500 КМ, а већ смо се истрошили јер смо велики дио новца издвојили за зимницу и дрва - рекла је Радовановићева и додала да је кредитна картица једини начин да купи зимску гардеробу.

За разлику од продаваца у бутицима, њихове колеге на пијаци истичу да робу слабо продају јер је велика конкуренција.

- Роба је стигла, али продаја лоше иде. Људи немају новца, ја не продајем на рате, а и велика је конкуренција. Јакне коштају од 70 до 170 КМ, џемпери од 20 до 50 марака, у принципу, исто је као и прошле године - рекла је продавачица Биљана С.

Чекају распродаје

Продавци истичу да многи грађани чекају распродаје како би за мање новца могли да пазаре одјећу. Међутим, све је већи број оних који акцијске цијене "хватају" у Грацу, Бечу и другим градовима преко границе.

- Сваке године око 20. јануара идем у Грац, гдје квалитетне памучне мајице купујем за два, три евра, али и многу другу одјећу - рекла је једна суграђанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана