На прољеће тендер за изградњу новог моста у Српским Топлицама

Srna
На прољеће тендер за изградњу новог моста у Српским Топлицама

Бањалука - Тендер за изградњу новог моста у Српским Топлицама биће расписан у мају ове године, у оквиру припрема за реализацију једног од највећих овогодишњих инфраструктурних пројеката на подручју града.

Припреме за реализацију још једног великог пројекта за сада се одвијају планираном динамиком, а ових дана је окончана јавна набавка за избор извођача за израду урбанистичко-техничких услова за нови мост.

“Процијењена вриједност новог моста преко Врбаса у Српским топлицама износи око два милиона КМ. Очекујемо да кроз додатни буџетски захтјев буду одобрена средства и да у мају кренемо са јавном набавком за избор извођача овог посла. У међувремену, рјешаваћемо имовинско-правне односе и радити на изради пројектне документације”, казали су у надлежном Одјељењу за саобраћај и путеве.

Према плану, нови мост, на локацији 250 метара узводно од бање и садашњег моста, требало би да буде саграђен ове године као један од три кључна пројекта градске администрације.

Са представницима Завода „Др Мирослав Зотовић”, који, послије куповине бање у Топлицама, имају амбициозне планове за развој овог дијела града, договорено је да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би се нови мост за прелаз возила градио на локацији код „Нестро” пумпе.

Садашњи мост је тренутно једносмјеран са ограниченом тежином, што представља проблем код транспортног саобраћаја.

Истовремено, ове године почињу и прве активности на припреми градње моста у Доцу, једног од најкрупнијих циљева градске администрације за неколико наредних година.

Према најавама, за овај капитални пројекат током године требало би да буде расписан међународни конкурс за идејно рјешење будућег моста, чија би, изградња, по грубим процјенама, коштала око девет милиона КМ, заједно са приступним саобраћајницама. Циљ је да до 2020. гоидне буде урађен пројекат и ријешен бар дио имовинских односа на траси будућег моста, те склопљена финансијска конструкција.

Почетком грађевинске сезоне, почеће и градња моста у центру Драгочаја, чија је вриједност око 220.000 КМ.

Подсјећамо да су у току радови на изградњи новог Зеленог моста, који би, судећи према досадашњем темпу радова, требало да буде готов у априлу ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана