На љето вртић за 60 малишана у Дому “Рада Врањешевић”

nezavisne.com
На љето вртић за 60 малишана у Дому “Рада Врањешевић”

Бањалука - Вртић у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, у којем би био обезбијеђен боравак 60 малишана, требало би да буде завршен најкасније на љето, рекао је Владимир Кајкут, директор Дома.

Наиме, ових дана почела је реконструкција простора за вртић у овом дому, који је намијењен дјеци од три до шест година, а рок за завршетак радова, за које је Влада РС одобрила 100.000 КМ, је крај априла.

“За потпуно опремање вртића нисмо још обезбиједили средства, а за то нам је потребно око 47.000 КМ. Писаћемо апел свим министарствима за помоћ да обезбиједимо ова средства”, казао је Кајкут.

Додао је да ће вртић бити намијењен како за дјецу из Дома, тако и за дјецу из насеља Кочићев вијенац и дјецу из угрожених породица.

Према његовим ријечима, циљ је социјализација и дружење дјеце из Дома с малишанима из мјесне заједнице Кочићев вијенац, која ће моћи ићи у овај вртић.

“Трансформацијом ове установе, коју је прописала Влада РС, смањиваће се број корисника у Дому, а самим тим ће бити вишак радника и почетком рада вртића ти радници ће сачувати посао”, казао је Кајкут.

Према његовим ријечима, планом трансформације Дома “Рада Врањешевић”, поред вртића, планирано је увођење још седам нових услуга социјалне заштите и то: ресурсног центра, прихватилишта, дневног центра “Растимо заједно”, савјетовалишта, услуге “Предах”, породичног сарадника и становања уз подршку.

Кајкут је рекао да су поднијели иницијативу да штићеницима који су завшили школовање град додијели станове на кориштење како би се лакше укључили у самосталан живот.

“Наша обавеза је да обезбиједимо радну услугу и васпитаче,  италијанска невладина организација 'Луциано Лама' финансираће прву годину живота дјеце с 11.000 евра, а граду смо поднијели захтјев за додјелу станова па се надамо и њиховом позитивном одговору”, нагласио је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана