На крову атомског склоништа у Бањалуци ниче парк

Весна Поповић
На крову атомског склоништа у Бањалуци ниче парк

Бањалука - Највећи зелени кров у БиХ требало би да “никне” у најужем центру града, и то на некадашњем атомском склоништу у улици Симе Шолаје.

Ријеч је о пројекту под називом Рејонски парк “Зелена оаза”, који би требало да обогати садржаје на површини од око 1.300 квадрата, која тренутно служи као импровизовано игралиште за дјецу. Реализација пројекта је увршћена у План капиталних инвестиција за период од 2018. до 2020. године, који ће разматрати одборници на засједању 30. маја. Према том документу, његова реализација је планирана догодине, а градске власти преговарају са потенцијалним донаторима. Умјесто бетона који је окружен зградама ову локацију би требало да красе стабла, травнате површине, клупе, расвјета, фонтана и уређено игралиште.

Шеф кабинета градоначелника Милан Грубор рекао је да би градњом овог парка Бањалука постала град са највећим зеленим кровом у БиХ.

- Градоначелник Игор Радојичић, као иницијатор пројекта, одлучио се на овај корак како би град подигао први, нови парк послије неколико деценија - навео је Грубор.

Прецизирао је да би изградњом овог парка, између осталог, било ријешено и прокишњавање крова атомског склоништа.

- Упоредо са градњом зеленог крова предвиђена је и његова реконструкција. Ипак, најважније је што бисмо у центру града добили нову, зелену површину те простор за одмор и рекреацију на локацији која је сада веома запуштена - казао је Грубор.

Објаснио је да град, с обзиром на друге приоритете, тренутно нема предвиђена средства за реализацију овог пројекта.

- Покушавамо да договоримо да овај парк буде изграђен у сарадњи са друштвено-одговорним компанијама, по истом принципу као што су грађена игралишта. Интензивно преговарамо са компанијама које би граду поклониле овај парк - казао је Грубор и позвао све заинтересоване да се укључе у овај пројекат.

Грађани сматрају да је крајње вријеме да се стане у крај бетону у центру града.

- Важно је да имамо мјесто које је близу центра, до којег се може прошетати и гдје ћемо моћи уживати у миру и зеленилу, а да се не морамо возити неколико километара - рекао је Рајко Ковјенић.

Идејно рјешење

Милан Грубор је напоменуо да је до сада град урадио идејно рјешење изгледа будућег парка.

- Главни пројекат израдиће “АЦС студио”, који је одлучио да то уради без накнаде у жељи да на тај начин допринесе реализацији овог пројекта - рекао је Грубор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана