На бањалучком западном транзиту враћају брзину на 70 km/h

nezavisne.com
На бањалучком западном транзиту враћају брзину на 70 km/h

Брзина на западном транзиту, од пасареле до кружног тока код Лауша, која је смањена прије три мјесеца због сталних жалби једног мјештанина, ускоро ће поново бити враћена на почетних 70 километара, потврдили су "Независне" у "Путевима РС".

Рјешење Еколошког инспектората Одјељења за инспекцијске послове, којим је брзина на западном транзиту са 70 километара на сат смањена на 40, је поништено.

У "Путевима РС" кажу да ће до краја ове седмице знак за ограничење брзине бити промијењен.

"Издаћемо налог предузећу за одржавање путева на тој области да до краја ове седмице, на предметној дионици склони знак ограничења брзине од 40 километара на сат и поново постави знак ограничења од 70 километара на сат", рекли су у "Путевима РС".

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС кажу да су рјешење Еколошког инспектората поништили и вратили Одјељењу за инспекцијске послове на даљу обраду.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, каже да ће Еколошки инспекторат новим рјешењем налагати "Путевима РС" да смање емисију буке на овом дијелу дионице, али да неће прецизирати како.

У "Путевима РС" кажу да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС поништило рјешење еколошког инспектората уз образложење да еколошки инспектор није имао овлашћење да одређује техничка рјешења за проблем буке на овој дионици.

"Након разматрања поднесене жалбе, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС донијело је рјешење о поништавању рјешења еколошког инспектора, уз образложење, између осталог, да еколошки инспектор није смио вршити контролу без присуства преставника управљача пута који би на лицу мјеста могао одговорити на одређена питања", објаснили су у "Путевима РС".

Додали су да су у ресорном министарсту такође навели да еколошки инспектор није имао овлашћење да одређује која су техничка рјешења најбоља да се емисија буке смањи на тој локацији, с обзиром да еколошки инспектор није лице техничке струке, као ни да утврђује рокове за њихову реализацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана