Most u Docu biće simbol grada

Brankica Smiljanić
Most u Docu biće simbol grada

Banjaluka - Predstavljajući neke od najvećih projekata u 2019. godini gradonačelnik Igor Radojičić je juče na lokaciji budućeg mosta u Docu izjavio da će ovaj objekat biti jedan od kapitalnih zahvata za idućih nekoliko godina.

Kako je rečeno izgradnja mosta u Docu podrazumijeva širenje Mačvanske ulice, premještanje Klinike za psihijatriju, te izlazak na Bulevar Stepe Stepanovića kod Srednjoškolskog doma, gdje se pravi nova raskrsnica.

- Most će pored upotrebne važnosti za saobraćaj imati i estetsku vrijednost, odnosno biće nešto što će uljepšavati razglednice iz Banjaluke i jedan od prepoznatljivih simbola grada - rekao  je Radojičić.

Kada je riječ o dinamici realizacije ovog projekta, gradonačelnik je rekao da će dogodine biti raspisan javni poziv za idejno rješenje budućeg mosta, što je nova praksa u radu gradske administracije.

- Po dobijanju idejnog rješenja prepoznatljivog simbola i arhitekture, ići će se u izradu glavnog projekta. Cilj nam je da se u idućoj godini bavimo izborom i projektovanjem idejnog rješenja, a da do 2020. godine uđemo u rješavanje imovinskih odnosa, gdje nas očekuje dosta posla. Dakle, planirano je da do 2020. godine bude urađen projekat, riješen bar dio imovinskih odnosa na trasi budućeg mosta i sklopljena finansijska konstrukcija. Naša je želja da u toj godini uđemo u radove, da li na pristupnim saobraćajnicama ili na samom mostu - rekao je Radojičić.

Precizna vrijednost mosta u Docu, kako je rekao Radojičić, biće poznata nakon izrade projektne dokumentacije, a prema grubim procjenama most bi sa pristupnim saobraćajnicama, koštao oko devet miliona maraka.

Prema Radojičićevim riječima grad je u pregovorima o većem kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koji bi trebalo da bude riješen već u narednoj godini.

Prema proračunima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, izgradnjom mosta uveliko bi bio ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada, o čemu najbolje svjedoči podatak da bi se na nove dionice istočnog tranzita, odnosno iz podnožja Starčevice do Doca stizalo za svega tri minuta.

Govoreći o gradnji mosta u Srpskim toplicama, Radojičić je rekao da je cilj da se naredne godine uđe u te radove, dok bi postojeći most bio preuređen u pješački. Sve će biti urađeno u okviru kompletnog ambijentalnog preuređenja zone oko banje koju je kupio Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Radojičić je naglasio da je među prioritetima multifunkcionalna konferencijska dvorana procijenjene vrijednosti 35 miliona KM, čija je izgradnja predviđena u blizini zgrade Vlade RS i Gradskog stadiona.

Kružni tokovi

Za iduću godinu planiran je nastavak izgradnje kružnih tokova na više lokacija. Igor Radojičić je rekao da bi ovih dana, a možda već danas trebalo da bude raspisan tender za izgradnju kružnog toka u naselju Lauš.

- Ovih dana radovi počinju na kružnom toku kod budućeg tržnog centra “Delta siti”, a dogodine nas očekuje izgradnja kružnih raskrsnica kod Okružnog suda i Policijske uprave. Jedan od prioriteta je i kružni tok kod “Lesnine”, kao i i nekoliko manjih kružnih tokova - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana