Млади постају оружје организованог криминала

Небојша Томашевић
Млади постају оружје организованог криминала

Бањалука - Крађе, разбојништва, наношење тешких тјелесних повреда, па чак и сексуално искоришћавање и покушаји убиства нису само недјела одраслих. То чине и малољетници, коју су према подацима полиције у прва четири мјесеца ове године на подручју Републике Српске починили 89 кривичних дјела, међу којима је забиљежен и покушај убиства.

Ако је судити према црним полицијским статистикама, малољетници највише воле да краду, али нису им стране ни пљачке уз употребу оружја, шверц дроге и учешће у организованим пљачкама. Стручњаци који се баве малољетничком делинквенцијом упозоравају да се овом проблему не посвећује довољно пажње. Дугогодишњи инспектор за малољетнике у МУП-у Кантона Сарајево Мићо Летић истакао је да малољетници постају оружје у рукама одраслих криминалаца, мафије и организованог криминала.

- Они који се баве организованим криминалом знају да малољетници до 14 година кривично не одговарају, па то користе. То су нови појавни облици који долазе на наше просторе. Превенција малољетничког криминала не даје ефекте. Осим тога, као друштво смо постали сувише толерантни на насиље. Треба нешто страшно да се догоди, да неко неког убије до бисмо реаговали. Нема континуираних активности на сузбијању малољетничког криминала. Све то шаље поруку младима да могу некажњено чинити кривична дјела и радити шта хоће - појаснио је Летић. Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у прва четири мјесеца ове године малољетници су починили 20 крађа и 25 тешких крађа. То је, кажу у полицији, половина кривичних дјела која су починили.

- У истом периоду на подручју Српске евидентирано је 89 малољетника који су дошли у сукоб са законом. У том периоду починили су 89 кривичних дјела, од којих је 59 против имовине, 14 против живота и тијела, а шест из области злоупотреба опојних дрога. Забиљежен је и случај сексуалног злостављања и искоришћавања дјетета, али и малољетник који је починио покушај убиства - рекли су у МУП-у РС и додали да су малољетници починили два разбојништва, а нису евидентирани као починиоци силовања.

Случај који је највише шокирао јавност, када је у питању малољетнички криминал, десио се у Прњавору почетком фебруара када је ученик Основне школе “Иво Андрић” у Кулашима сјекиром напао и ударио домара Миленка Панчића (58), тешко га повриједивши. Све се десило прије почетка наставе, а хорору у школи није претходила било каква расправа. Да малољетници не презају ни од организованог криминала, говори и чињеница да је у групи од десет особа које су ухапшене због тешких крађа у акцији “Поло” било чак седам малољетника. Полиција их је све похватала 24. маја због сумње да су проваљивали у куће и викендице и крали златни накит, новац, алат и вриједну техничку робу. Терете их да су од марта до маја 2019. године на подручју Прњавора и Лакташа починили 22 кривична дјела, којима су причинили штету од 15.000 КМ.

Статистика за 2018. годину

Према подацима полиције РС, у току 2018. године евидентирано је 230 малољетника који су починили 268 кривичних дјела. Према полицијској статистици, млађи од 18 година су лани најчешће у сукоб са законом долазили због крађа.

- Малољетна лица су током 2018. године починила 48 крађа и 87 тешких крађа - рекли су у МУП-у РС.

Полиција је у октобру прошле године ухапсила двојицу малољетника од 12 и 16 година због сумње да су на подручју Козарца код Приједора за само девет дана починили 14 тешких кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана