Mještani u Novoj varoši se izborili za zelenu površinu

Vesna Popović
Mještani u Novoj varoši se izborili za zelenu površinu

Banjaluka - Gradska uprava je odustala od namjere da u Novoj varoši bude podignuta petospratna zgrada u kojoj bi se nalazila i mjesna zajednica, a čijom gradnjom bi nestala zelena površina na uglu ulica Tina Ujevića i Dragiše Vasića.

Nacrtom regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na tom prostoru je bila predviđena gradnja stambeno-poslovnog objekta, ali tome su se usprotivili mještani. Složne komšije, koje su za samo pet dana uspjele da dostave Gradskoj upravi na stotine primjedaba na nacrt, udruženim snagama su se izborile za zelenilo. Da grad odustaje od gradnje potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sastanaka sa mještanima u četvrtak uveče. Prema njegovim riječima, u proteklim sedmicama građani su se protivili planu da se na toj parceli sagradi zgrada.

- Prihvatio sam stav Savjeta mjesne zajednice i građana koji se protive predloženom nacrtu regulacionog plana za ovo područje, tako da na toj lokaciji neće biti ništa građeno -  rekao je Radojičić.

Objasnio je da će u prijedlogu regulacionog plana za ovo naselje, koji bi tokom ove godine trebalo da se nađe pred gradskim parlamentom, biti zadržana zelena površina.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nova varoš Manojla Zrnić poručio je da su zadovoljni odlukom gradskih vlasti.

- Mještani i Savjet bili su protiv gradnje objekta na lokaciji koja predstavlja važan životni prostor za sve one koji žive u ovom naselju i drago nam je da ćemo zadržati tu zelenu površinu - rekao je Zrnić.

Kazao je da sada preostaje da sa gradskim vlastima pronađu drugo rješenje, odnosno alternativnu lokaciju na kojoj bi se napravio prostor za potrebe građana.

- U tom objektu bi mogao raditi Savjet mjesne zajednice, te raznih udruženja, od penzionera do boračkih, a kojima je potreban prostor za određene aktivnosti - kazao je Zrnić.

Zajedno sa mještanima, Radojičić je posjetio i gradilište igrališta koji se gradi u ovom naselju, u okviru velike akcije Gradske uprave i društveno odgovornih kompanija. Novi prostor za zabavu mališana u Novoj varoši biće izgrađen donacijom kompanije “Tropik”.

Apel

Manojla Zrnić je rekao da u Novoj varoši ima pet igrališta i smatra da je to dovoljno za ovo naselje.

- Apelujem na građane da čuvaju to što smo dobili od donatora jer je primjetno da se polako devastiraju prostori za igru mališana koju su nedavno izgrađeni - rekao je Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana