Мјеркају склоништа за “Кућу људских права”

Александар Стојановић
Мјеркају склоништа за “Кућу људских права”

Бањалука - Више организација цивилног друштва удружено је у идеји да у Бањалуци оснују “Кућу људских права”, чија адреса би била у једном од некадашњих јавних склоништа, друштвених домова или неком другом простору који годинама зјапи празан.

Ову “Кућу људских права”, по узору на друге европске и свјетске градове, користило би више организација цивилног друштва које у партнерству раде на заштити и промоцији људских права и слобода.

- Поред организација чланица, просторије куће могле би да користе и друге организације, институције, иницијативе и групе грађана за састанке, семинаре или неке друге активности - рекла је Драгана Дарбић из “Хелсиншког парламента грађана”.

Према њеним ријечима, ова идеја се јавила 2016. године, а окупила је око 18 организација цивилног друштва. Највећи проблем у реализацији представља недостатак простора који би град уступио на коришћење.

- Понуђен нам је простор од 100 метара квадратних, али то није довољно. Да би биле смјештене све организације цивилног друштва, потребно је најмање око 400 квадрата. Овим путем апелујемо на институције да нам изађу у сусрет и обезбиједе адекватан простор за рад - навела је Дарбићева.

“Куће људских права” постоје и у градовима региона, а организације које у њима бораве накнаду плаћају по субвенционисаној цијени.

- Ово би много олакшало рад и нама јер новац који издвајамо да платимо ренту неком приватнику сада би ишао у градски буџет, а остатак бисмо искористили за друге пројекте - рекла је Дарбићева.

Она додаје да би овај пројекат много помогао и грађанима јер међу овим организацијама има и оних које пружају бесплатне правне услуге и савјете, покрећу разне хуманитарне акције и пројекте, а све то би им било на једном мјесту.

Дарбићева истиче да би ова установа омогућила грађанима лакши приступ активностима и услугама, а град би добио јединствено мјесто за дебате, тренинге, радионице, пројекције, изложбе, концерте и друге догађаје.

- Успостављањем “Куће људских права” показали бисмо да пратимо савремене трендове управљања јавним просторима који воде рачуна о екологији, учешћу грађана, развоју цивилног друштва и демократији - закључује Дарбићева.

Предсједник Управног одбора Организације ампутираца УДАС Синиша Тодоровић истакао је да би отварањем “Куће људских права” била унапријеђена сарадња с осталим организацијама цивилног друштва.

- Такође, кућа ће омогућити и то да реакције на кршење људских права буду правовремене и кредибилне - рекао је он.

Из Градске управе кажу да је 2016. године почео попис непокретности у власништву града које ће се наћи у јединственом регистру.

- Упознати смо с овом иницијативом, али тренутно нема простора који би задовољио потребе које ове организације траже. Са представницима организација планирамо да се још једном састанемо и да размотримо њихове приједлоге за уступање простора - рекли су из Градске управе.

 Куће у региону

У “Кући људских права” у Загребу, која је отворена 2008. године, налази се осам организација цивилног друштва. Простор су добили од града и плаћају га по субвенционисаној цијени. Кућа у Београду је отворена 2011. године, а налази се у самом центру града и у њој дјелује пет организација. Простор су добили од града на неодређено вријеме.

Обје ове куће су постале најзначајније институције за заштиту људских права у Србији и Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана