Минус пуни прихватилиште за бескућнике

nezavisne.com
Минус пуни прихватилиште за бескућнике

Бањалука - Ниске температуре ваздуха пуне прихватну јединицу за бескућнике у склопу Геронтолошког центра у Бањалуци.

Директор тог центра Винко Лолић каже за “Независне” да је увијек зими већи број корисника.

“Али, без обзира на повећан број корисника, никада никога нисмо одбили”, казао је Лолић.

Нада Јукић, главна сестра у Геронтолошком центру, каже да сви који дођу у прихватилиште било самостално или са препоруком добију исту услугу као и стални станари Геронтолошког центра.

“Свим корисницима обезбиједимо смјештај, храну, здравствену његу и заштиту, услуге социјалног радника и културно-забавног живота”, рекла је Јукићева.

Каже да од када је прихватилиште отворено 2005. године па до сада кроз њега је прошло више од 550 бескућника.

“Људи долазе са разним проблемима. То су најчешће лица са друштвено неприхватљивим понашањем, алкохоличари и лица која увијек изаберу улицу. Понекад се срећемо са људима који су некада имали све, а већ сљедећег тренутка су на улици. Те тужне људске приче свима сламају срца”, рекла је Јукићева за “Независне”.

Објашњава да по протоколу лица у прихватилишту могу остати седам дана, али да постоје ситуације када им се одобри и дужи останак.

“У ситуацијама када нам дође НН лице, морамо истражити ко је, одакле је и да ли има сроднике, а то некада траје дуго и у том случају они морају да остану док год се не утврди идентитет. Тада се или враћају породицама уколико их имају или у установу ако су ту раније живјели. Они без подршке породице или средстава иду на трајни смјештај”, објаснила је Јукићева.

Од шест бескућника који се тренутно налазе у прихватилишту, двоје су у процесу подношења захтјева за трајни смјештај.

Једна од њих је педесетосмогодишња жена из Новог Града, која већ годинама живи као бескућник.

Ова Новограђанка каже да није у добрим односима са породицом, те да већ два мјесеца живи у прихватилишту, а ускоро ће се трајно уселити у Геронтолошки центар.

“Нећу лагати, волим да шетам, понекад чак и просим за цигаре. Овдје ми је сада лијепо и сви се фино односе према мени”, казала је она.

Иначе, прихватна јединица за бескућнике у склопу Геронтолошког центра у октобру прошле године добила је ново, савремено рухо, али своју намјену није промијенила - и даље је уточиште за оне који немају свој дом.

Овај модерно уређени простор има осам лежајева распоређених у три собе, двије трокреветне и једну двокреветну, свака соба има своје купатило, а поред тога ту су и дневни боравак и кухиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана